Na Balkanu ništa novo

Ovo je kraj ere koju je obeležila Angela Merkel i početak dominacije socijaldemokrata, kaže Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.09.2021.

07:20

Na Balkanu ništa novo
Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Socijaldemokrate će iskoristiti ovu priliku da možda formiraju vladu i verujem da neće odustati od ideje da Olaf Šloc bude novi kancelar Nemačke, izjavio je on.

"Socijaldemokrate od 2002. nisu bile u prilici da budu prvi izbor Nemaca i žele da iskoriste istorijsku priliku i istrgnu se iz zagrljaja hrišćanskih demokrata, jer već godinama trpe kritike da nisu konzistentni, da su odustali do svojih načela i ideologije i da ih je Angela Merkel pripojila sebi", ocenio je Surlić gostujući na TV Tanjugu.

Ocenio je da će SDP sada pokušati da sa dva partnera - zelenima i liberalima, napravi "semfor koaliciju crvenih, žutih i zelenih". Surlić smatra da to neće biti lako, jer su im se stanovišta tokom kampanje bitno razlikovala.

"Šolc je u kampanji bio prilično pragmatičan, racionalan, slično Angeli Merkel, nema neku posebnu harizmu, ali je ulio poverenje gradjanima i većina ih je u njemu videla novog kancelara. On je rekao da će se voditi računa o socijalnim merama, naročito prema gubitnicima pandemije korona virusa, takodje da poštuje ekološka pravila, ali nikako po cenu socijalnog mira. Stoga je veliko pitanje da li će naći zajednički jezik sa zelenima i liberalima", rekao je Surlić.

Naveo je da je Šolc najavio aktivnu spoljnu politiku u sferi reformi EU i saradnji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na tom planu.

Surlić je istakao da zapadni Balkan nije bio pominjan u kampanji za parlamentarne izbore u Nemačkoj, da niko od kandidata nije pominjao proširenje EU, te da ovaj deo Evrope ne može očekivati bitnije promene na tom planu posle odlaska Merkelove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: