"Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage"

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da "povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom".

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Pozvali su Srbiju i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog "raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova".

"Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom delu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene napred i reše otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima", poručuju iz ovog ministarstva.

Dodaje se da će Albanija "kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu