Ustoličen episkop budimljinsko-nikšićki Metodije VIDEO/FOTO

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije ustoličen je u manastiru Đurđevi Stupovi.

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2021.

08:43

Ustoličen episkop budimljinsko-nikšićki Metodije VIDEO/FOTO
Foto: Printskrin/ Hram TV

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh Porfirije.

Poklicima "dostojan" u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama ustoličen episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Patrijarh Porfirije je obraćajući se episkopu Metodiju rekao da je episkop budimljansko-nikšićki rođen u Sarajevu, gradu gde se ukrštaju putevi i narodi, ali da je ponikao u Crnoj Gori. Patrijarh je nakon ustoličenja episkopa Metodija kazao i da crkva nije tu da bi rešavala socijalne ili političke probleme ili, kako je kazao, nadmetanja u tome ko je u pravu.

"A pogotovu nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer crkva je cjelina i saborna, sve ono što se ne razumije međusobno", poručio je Porfirije i dodao da postoje oni koji ne razumeju šta je crkva.

Patrijarh je rekao da nema crkva ambicije, "jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova, da zameni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog sveta, jedino što je neprolazno jeste da smo ljudski rod i da smo ličnosti, sve ostalo je relativno", poručio je patrijarh.
Foto: Printskrin/ Hram TV
Porfirije je kazao da je episkop Metodije duhovno stasavo uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazovao i van Crne Gore.

"Crkva nije od ovoga sveta, ali jeste u ovom svetu, jer ovaj svet bez crkve ne postoji, odnosno nema smisla. Onima kojima crkva smeta heli bi ili da crkvu proglase onim što ona nije ili da je proglase onim što nije, ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi hteli i crkvu da uvuku u svoje zemaljsko blato", poručio je Porfirije.

Ustoličenju su prisustvovali premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksanadar Stijović, Ratko Mitrović. U Beranama su i funkcioneri DF-a, Demokrata, kao i predsednici nekih opština.

Ispred manastira Đurđevi Stupovi je i veliki broj vernika.

Poslednje tri godine bio je episkog dioklijski i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, da bi ga sabor SPC u maju postavio na čelo eparhije sa sedištem u Beranama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: