Merkelova javno podržala jednog kandidata: "Da bi Nemačka ostala stabilna, on mora da bude kancelar"

Angela Merkel podržala je kandidata svoje stranke Armina Lašeta na sutrašnjim izborima, koje mnogi smatraju jednim od najneizvesnijih u istoriji Nemačke.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Na poslednjem mitingu CDU-a, u rodnom gradu Armina Lašeta, prisustvovala je i Angela Merkel koja ga je pohvalila kao "graditelja mostova među ljudima".

"Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da bude kancelar, a CDU i CSU moraju biti najjača snaga", rekla je Merkel, prenose "Novosti".

Šezdesetogodišnji Lašet kandidat Merkeline CDU-CSU koalicije zaostaje za protivkandidatom socijaldemokratom Olafom Šolcom u utrci za kancelara, pokazuju poslednje predizborne ankete.

Prema poslednjim rezultatima Šolcov SDP ima 26 odsto podrške, dok Lašetovi konzervativci imaju 25 odsto, prenosi Bi Bi Si.

U utrci za glasove Šolc, aktuelni nemački ministar finansija, rekao je da je vreme za novi početak Nemačke nakon 16 godina provedenih sa Merkelovom na vrhu.

"Potrebna nam je promena vlade i želimo vladu koju vodi SDP", poručio je on.

Osim njih dvojice u trci je i jedna žena, predsednica Zelene partije Analena Berbok.

Zbog brojnih poplava koje su Nemačku pogodile u julu, ali i velikog broja požara širom Evrope, pitanje klimatskih promena biće jedno od najvažnijih na sutrašnjim izborima, pa mnogi smatraju da je upravo to kec u rukavu Berbokove.

Glasanje u zemlji sa najstabilnijom ekonomijom u Evropi, pomno se prati širom sveta.

Nemci će sutra birati članove donjeg doma saveznog parlamenta, Bundestaga, koji ima 598 mesta, a nekada i više. Oko 60,4 miliona punoletnih Nemaca ima priliku da sutra izađe na izbore u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu