Merkelova poručila: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna

Angela Merkel pozvala je u petak glasače da daju glas Arminu Lašetu, konzervativnom kandidatu njene stranke CDU, kako bi Nemačka "ostala stabilna".

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da postane savezni kancelar", rekla je Angela Merkel na skupu svoje stranke u Minhenu.

Ankete uoči izbora predviđaju tesan dvoboj kandidata socijaldemorkata Olafa Šolca i Lašeta.

"Nije nevažno ko upravlja Njemačkom", dodala je Merkel i upozorila kakav bi bio na scenario ako pobedi Šolc, koji prema anketama vodi. "Možete li da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu?", pitala je ona.

Među mogućim opcijama buduće vladajuće koalicije nije isključen savez "crveno-crveno-zeleni" između socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, Levice i Zelenih. Ta koalicija ipak nije najverovatnija jer postoje brojne ideološke razlike među 3 stranke.

Konzervativci, koji loše stoje u anketama, su tu perspektivu iskoristili kako bi mobilisali svoje birače.

Kancelarka je kritikovala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat i što bi moglo da nagna nemačke kompanije da se presele u Austriju ili Holandiju.

"To nije naša politika", naglasila je Merkel i dodala da ona preferira "politiku koja omogućuje firmama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mesta - ovde, kako bi Nemačka napredovala".

Kancelarka je takođe upozorila na opasnost koju bi Nemačkoj donelo uklanjanje "kočnice zaduživanja", a reč je o "bezbednosnoj kočnici" koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduživanje, kao i na opasnost "zadužene Evropske unije" što bi se moglo dogoditi pobedom levice.

Jedan od zadataka "kočnice zaduživanja" je i uspostavljanje "generacijske pravednosti" koja predviđa izbegavanje ostavljanja dugova generacijama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu