Lidera katalonskih separatista uhapsili u Italiji

Lidera katalonskih separatista Karlesa Puđdemona privela je italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Izvor: Tanjug

Petak, 24.09.2021.

08:56

Lidera katalonskih separatista uhapsili u Italiji
Foto: EPA-EFE/Stéphanie Lecocq

On je priveden tokom jučerašnjeg dana, nakon što je popodne iz Brisela otputovao u grad Algero na Sardiniji, kako bi prisustvovao međunarodnoj izložbi “Adifolk” i sastao se sa regionalnim šefom Sardinije i tamošnjim ombudsmanom, prenosi agencija Rojters.

"Kada je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sutra će mu biti stavljene na raspolaganje sudije apelacionog suda u Sasariju, koji je nadležan da odluči hoće li ga pustiti ili izručiti", navodi se u saopštenju Puđdemonove kancelarije.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je pritvor u jednom tvitu, navodeći da je Puđdemon sproveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. oktobra 2019. godine, koji je, prema njegovim rečima “uz osudu Evropskog suda pravde, suspendovan". Puđdemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španija je za pobunu optužila Puđdemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim. U martu je Evropski parlament oduzeo Puđdemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine. Puđdemon živi u egzilu u Belgiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: