Tenzije na severu Kosova: Blokada, suzavac, snajperisti, helikopteri; EU poziva na smirenje, a rešenje?

Blokada prelaza, suzavac, snajperisti, helikopteri, oklopna vozila, sukob sa policijom, pretučeni Srbi, slike su koje danima dolaze sa severa KiM.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

17:58

Tenzije na severu Kosova: Blokada, suzavac, snajperisti, helikopteri; EU poziva na smirenje, a rešenje?
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Razlog?

Tablice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sproveli su u ponedeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na Kosovu koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

U opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na tzv. Kosovu koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela.

Sukob je počeo "pred očima" specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Tek što je zatvorio vrata Kurtijevog kabineta u Prištini, specijalne policijske snage ROSU uputile su se na Sever KiM i otpočele akciju skidanja neodgovarajućih tablica.

Rezultat?

Blokade i još jedan ćorsokak u rešavanju kosovskog čvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za utorak (21. septembar) hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je glavna tema bila dešavanja na Kosovu.
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Stari problemi i nove tenzije otvorili su pitanje: ima li snage EU da nastavi da nastavi posredovanje i da dovede dijalog Beograda i Prištine do kraja?

A EU?

Dok na prelazima Jarinje i Brnjak vlada potpuni haos, iz Evropske unije stiže nova ponuda za rešavanje situacije.

Predlaže se novi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Posle sednice Vlade iz Prištine, Kurti je poručio da je za dijalog i reciprocitet, dok ministar policije Aleksandar Vulin tvrdi da Evropska unija mora da izvrši pritisak na Prištinu.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nakon trodnevne posete Prištini izjavio je da su spemni "da posreduju u razgovorima o svim otvorenim pitanjima iz dijaloga Beograda i Prištine".

Dan posle njega, komesar za politiku susedstva i proširenje EU Oliver Varhelji je pozvao na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.

"Jednostrane akcije nikada nisu bile rešenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene" poručio je Varhelji na svom nalogu na Tviteru. Postavlja se pitanje – dokle tako?

Docent na Fakultetu političkih nauka Stevan Nedeljković za "Blic" je rekao da je pregovarački okvir Briselskog dijalog dobar i njega ne treba menjati, ali da je Evropskoj uniji zaista potreban novi pristup.

"Pristup u kome će politika uslovljavanja, odnosno sistem nagrada za reforme i napore, ponovo funkcionisati. Naravno, neće odmoći ni izbegavanje kvazi diplomatskih floskula u reagovanju na probleme u dijalogu, jasno identifikovanje odgovornih za zastoj i koordinisan pristup u otklanjanju prepreka kako bi dijalog ponovo proizvodio rezultate", napomenuo je. On je podsetio da poslednjih godina kriza u Evropskoj uniji dostiže stanje normalnosti, i nije više iznenađenje i slučajnost.

"Kriza se reflektuje na unutrašnju dinamiku EU, ali i spoljašnju, gde je dijalog Beograda i Prištine jedan od prioriteta. Briselski dijalog već pet godina ne proizvodi opipljive rezultate, jer EU nije u stanju da izvrši odlučujući pritisak na strane u pregovorima kao što je to činila 2013. ili 2015. godine. Ponekad se čini da Evropa ni Srbiji ni Kosovu ne nudi puno više od maglovite evropske perspektive. Priština predugo čeka na viznu liberalizaciju, a Beograd na osetni napredak ka članstvu. Dodatno, pogled ka Severnoj Makedoniji, koja je činila ustupke čak i u polju identitskih pitanja kako bi se približila EU a bez rezultata, ne uliva poverenje ni Beogradu ni Prištini", rekao je.

Razgovori Beograda i Prištine vode se pod pokroviteljstvom Evropske unije već osmu godinu, ali je moć i uticaj Brisela počeo da bledi još od vremena kada je dijalog preuzela Federika Mogerini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: