"Dolazi novi udar iz Prištine" VIDEO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na konferenciji za štampu da dolazi još jedan udar iz Prištine.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

15:06

Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Dolazi novi udar iz Prištine. Reč je o pozivu Ivanu Todosijeviću da se do 6. oktobra u 12 sati javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje kazne."

Kako je rekao, kazna je dve godine.

"Srpski domaćin, čestit čovek, predsednik privremenog organa Opštine Zvečan, koji uživa veliki ugled u svojoj sredini, postao je simbol stradanja na KiM. Presuda njemu je presuda celom narodu na KiM. Žele da nam zabrane da govorimo, da Srbi savijaju glave i da razmišljaju na način na koji diktira Priština."

Poručuje da to neće moći.

"Istinu koju je Todosijević rekao o Račku jeste ono što misli svaki čestiti Srbin."

U pitanju je brutalno demonstriranje sile od Prištine, zbog nepoštovanja sporazuma o slobodi kretanja, kako kaže to je sitnica u odnosu na pritisak i na ono što Priština želi u odnosu na kaznu Todosijeviću. Ovom sramnom presudom se, kako kaže, uvodi verbalni delikt srpskom narodu na KiM, ovim se zabranjuje našem narodu na misli.

"Kada smo obeležili 20 godina od NATO agresije, u Zvečanu je rekao samo ono što je istina i što su istorijske činjenice", rekao je Petković.

Očekuje se odluka sada trećestepenog suda.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas Aljbina Kurtija da za šaku glasova na predstojećim lokalnim izborima izaziva krozu na severu, pokusava da hapsi Ivana Todosijevića i izvrši upad u energetska postrojenja.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić, a i zaključeno i na Nacionalnom savetu, zatražio da se poništi sramna presuda Teodosijeviću. Priština, kaže, svojim ponašanjem, jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum.

„Svega ne bi bilo da je poštovan Briselski sporazum i poštovana tačka 10, gde jasno stoji da mora da bude ispoštovan nacionalni sastav sudskih veća u srpskim opštinama. Ona predviđa da u tom veću mora biti dvojica sudija srpske nacionalnosti i jedan Albanac. U svim slucajevima imamo da se u veću nalaze trojica Albanaca, a tako je bilo i u slučaju Ivana Todosijevića“, objasnio je Petković.

„Albanci su tužili, Albanci su i osudili Todosijevciha“, istakao je on.

Rekao je da se poštovao Briselski sporazum ne bi ni došli u ovakvu situaciju, i ne bi imali krizu na severu KiM.

„EU je jasno rekla i na poslednjem sastanku u Briselu da je prekršen Sporazum. Ali samo su to rekli i ništa nisu preduzeli“, preneo je Petković.

„Mi smo za pregovore i očuvanje mira i bezbednosti, ali da neko ponižava državu Srbiju to ne može“, istakao je on.

Pitanje tablica, stikera, je, smatra, sitnica u odnosu na ono što može da usledi.

Na svakom koraku, ističe, Priština gazi Briselski sporazum, izvlači šta im odgovara, a suštinu, ZSO neće da sprovedu.

Ideja je da se kroz ZSO obezbede kolektivna prava za srpski narod na KiM, koja danas ne postoje, ukazao je Petković osuđujući hapšenja lica koja lepe bilborde „Dobrodošli u ZSO“.

Zbog antisrpske retorike Kurtija, kaže, imamo ove godine više od 100 etničkih incidenata, i ROSU se na Brnjaku iživljava nad našim narodom.

Ako hoće da razgovaraju, moramo da se vratimo na stanje pre 20. septembra“, poručio je Petković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: