"Zenicu oka vam snime, a vi veselo skakućete... Ali u svojoj zemlji, u Srbiji – a to ne"

Beograd -- Govoreći o povučenom Nacrtu zakona o policiji, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio da stoji iza svakog slova u zakonu.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE Andrej Cukic
EPA-EFE Andrej Cukic

Hitno povučen zakon; tražio Vučić; "Imamo informacije, spremani neredi"

"Podržali su ga svi sindikati u policiji, koji valjda nešto znaju o tome, jer se taj zakon odnosi na njih. Podržali su ga i mnogi eksperti koji se bave ovom materijom", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, "zakon je trebalo da reguliše mnogo važnih stvari, a napadnut je iz sve snage od raznog NVO šljama, od raznih špijunskih organizacija".

"Predsednik Vučić i ja smo dugo razgovarali o tome, obavestio sam ga o informacijama da određene službe koriste ovaj zakon i pripremaju ga kao jedan od razloga za što masovnije proteste, a onda naravno i sukobe sa policijom i državom", naveo je Vulin za TV Pink, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na opasku voditelja da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima komentarisala i Viola fon Kramon, ministar Vulin je rekao da odlično poznaje Aleksandra Vučića, da su saborci decenijama, i da bi Vučić, "da je on znao da će Fon Kramon tražiti da se ovaj zakon povuče, podržao bi me i ne bi ga povukao nikada".

"Da ta šiptarska lobistkinja odlučuje o nama? Kad ona stane sa svim Đilasovim medijima i svima koje on zapošljava u svojoj partiji, i nevladinim organizacijama, onda znamo gde je pravda i gde je istina. Predsednik Vučić je, na osnovu svih informacija koje ima, doneo odluku o povlačenju nacrta zakona. Predsednička se ne poriče. Još jednom vam kažem da je zakon dobar", kaže Vulin.

Ministar policije je istakao da je zakon, između ostalog, trebalo da reguliše i upotrebu biometrijskih kamera.

"Znate kad ovi odu da cvile da dobiju britansku vizu, moraju da daju sve svoje biometrijske podatke, uključujući i zenicu oka. Zenicu oka vam snime i to ostaje zauvek u njihovim evidencijama. I onda odete u London, koji je potpuno pokriven biometrijskim kamerama, i jedan je od najbezbednijih gradova na svetu, vi veselo tamo skakućete, a oni, ne samo da znaju ko ste, nego imaju i vašu zenicu oka. Ali u svojoj zemlji, u Srbiji, a to ne. To ne sme da se desi", rekao je ministar Vulin i podsetio da mi i sad imamo kamere.

"One nisu biometrijske, ali su kamere, pa kad se nešto desi, naš operativac 24 sata gleda u kameru, traži vas, pa vas na nekoj nađe i prati vaše kretanje. Ali sa biometrijskim kamerama ni maska vam ne pomaže, prepoznaje se hod, kretanje, ne možete da se sakrijete. Ne možete ni sad da se sakrijete, ali policiji je otežan posao. Šta običnom čoveku to smeta? Ako ne planirate nekog da ubijete, pretučete, opljačkate, ukradete automobil, nemojte ničega da se bojite. A kad se nešto desi, onda svi kažu – zašto je policija nesposobna, zašto ga niste našli? Pa pomozite nam, pomozite i sebi da budete bezbedni. Mi smo inače bezbedan grad i bezbedna zemlja po svim pokazateljima i u to uopšte nemojte da sumnjate", poručio je ministar Vulin.

Podsetimo, pomenuti nacrt takona o policiji juče je povučen iz procedura na zahtev predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu