Ko je najpoznatiji teorirsta koji traži smanjenje kazne? Imao veze s Titom, priznao smrt 2.000 ljudi

Ilič Ramirez Sančez je bivši militant, plaćenik, "profesionalni revolucionar" i plejboj koji se nalazi na izdržavanju doživotne zatvorske kazne u Francuskoj.

Izvor: B92
Podeli
EPA/NABIL MOUNZER
EPA/NABIL MOUNZER

Najpoznatiji teorirsta traži smanjenje kazne

Poznatiji je pod nadimkom Karlos (ratno ime) ili Šakal (novinski nadimak) ili Karlos Šakal.

Najpoznatiji po napadu na sedište OPEK-a 1975. godine, Ramirez je dugo godina bio najtraženiji međunarodni begunac.

Prema sopstvenom priznanju, umešan je u više od 100 napada u kojima je stradalo najmanje 2.000 ljudi.

Uhapsili su ga francuski agenti 1994. u Kartumu u Sudanu i od tada je iza rešetaka u Parizu.

Boreći se za "palestinski cilj" izvršio je i napad u francuskoj prestonici iz 1974. u kojem su dve osobe izgubile život, dok su 34 ranjene.

Poznat je i kao atentator na Šarla de Gola i napadu na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972.

Za kratko bio uhapšen u Jugoslaviji, samo da bi ubrzo bio prebačen u Bagdad.

Prema podacima Vikiliksa 1976. Šakal je tri dana bio gost komunističke Jugoslavije, predstavljajući se kao profesor iz Alžira.

U to vreme za njim je bila raspisana poternica zbog međunarodnog terorizma.

Jugoslovenski MUP je navodno obavestio nemačke vlasti o Karlosovoj poseti, ali mu je onda javio da je došlo do zamene identiteta, te da je reč o profesoru iz Alžira.

Pripadnici državne bezbednosti su ga navodno tada prerušenog u radnika "Energoprojekta" ispratili na avion za Irak.

Navodno je važio za Titovog miljenika, prijatelja Jasera Arafata, Muamera Gadafija, te saradnika Službe državne bezbednosti Jugoslavije i tajne službe Štazi iz Istočne Nemačke.

U Adenu je započeo formiranje svoje sopstvene terorističke grupe Organizacija Arapske oružane borbe sačinjenu od Sirijskih, Libanskih i Nemačkih pobunjenika.

Njegova teroristička grupa je započela svoja dejstva tek 1982. godine i to neuspelim napadom na nukelarnu elektranu. Kada su dva pripadnika grupe, uključujući i Karlosovu ženu Magdalenu Kop, uhapšeni u Parizu, grupa je u znak odmazde izvela više bombaških napada širom Francuske.

Utočište je našao u Siriji, odakle je prognan 1991. godine, odatle u Jordanu, pa Sudanu, sve do izručenja Francuskoj. Oduđen je na doživotnu zatvorsku kaznu u decembru 1997. godine.

U zatvoru je imao povremene kontakte sa venecuelanskim predsednikom Hugom Čavezom. Juna 2003. godine. objavio je zbirku svojih tekstova koje je napisao u zatvoru.

Knjiga pod nazivom "Revolucionarni islam" u kojoj je pružio podršku Osama bin Ladenu i njegovim napadima na SAD. O njemu je snimljen film "Karlos", koji je 2010. prikazan na Kanskom festivalu.

Rođen je 12. oktobra 1949. u Venecueli. Studirao je u Londonu i Moskvi. Njegov otac, marksistički advokat, dao mu je ime Ilič po Lenjinu. Iza sebe ima dva braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu