A u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge VIDEO

Dok traje napetost na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, zbog odluke kosovskog premnijera, u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

12:25

A u Beogradu promovisana knjiga Kurtijeve supruge VIDEO
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Reč je o knjizi "Ideja slobode i 'samoopredeljenje" Rite Augestad Knudsen, supruge kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a tim povodom Helsinški odbor za ljudska prava, koji je preveo knjigu na srpski jezik, organizovao je i razgovor o temi samoopredeljenja.

Autorka, koja se putem Zuma uključila na konferenciju, zahvalila je organizatoru na prevodu i organizovanju razgovora o temi prava na samoopredeljenje.

U razgovoru su, pored Sonje Biserko, učestvovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović.

Posredstvom interneta su se u razgovor uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj (KIPRED) dr Ljuljzim Peci, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Autorka je, između ostalog, rekla kako očekuje da će se koncept samoopredeljenja, čije se značenje i koncept menjaju, vratiti u međunarodnu politiku.

Knjiga, između ostalog, kako piše u uvodu, govori o tome kako su se značajne izjave u XX i početkom XXI veka o temi samoopredeljenja odražavale na borbu koja se vodila oko međunarodnog značenja slobode i bile njen deo.

Podsetimo, već četvrti dan zaredom dva administrativna prelaza ka KiM Jarinje i Brnjak blokirana su zbog odluke kosovske vlade da se ukinu registarske tablice iz Srbije. Na te prelaze poslate su i specijalne jedinice Rosu, a danas su i pretučena tri Srbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: