Hrvati rekli "ne" BiH: "'Bljesak' je temelj naše države"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je vlada odlučila da odbije molbu tužilaštva BiH,

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2021.

17:14

Hrvati rekli
EPA-EFE/ DANIEL KASAP

"Vlada će naložiti Ministarstvu pravosuđa i uprave da odbije zamolnicu Tužilaštva BiH. Štitimo nacionalni interes, legitimitet, odbrambeni i oslobodilački karakter akcije Bljesak i Domovinskog rata, kao i interes osoba za koje se traži preuzimanje krivičnog progona" rekao je Plenković.

Naime, u zamolnici se hrvatski generali iz operacije Bljesak povezuju s ratnim zločinom.

On je posle sastanka sa hrvatskim generalima dodao da su stručnjaci proučili svu dokumentaciju i da iz nje ne proizlazi osnova za postupanje pravosudnih tela u Hrvatskoj, istakavši da su Domovinski rat i policijsko-vojne akcije Bljesak i Oluja, temelji savremene hrvatske države i slobode.

Plenković je odbacio teze da Hrvatska na bilo koji način ugrožava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Hrvatska je spasila BiH za vreme agresije, učinila sve da ta država opstane i zagovornik je njenog evropskog puta", naglasio je Plenković. On je dodao da Hrvatska želi prijateljske odnose sa BiH na dobrobit svih konstitutivnih naroda.

Hrvatska je početkom avgusta primila zahtev Tužilaštva BiH u kojem se traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske osumnjičenih u Sarajevu za ratne zločine tokom akcije Bljesak kojom su hrvatske snage u maju 1995. preuzele kontrolu nad Zapadnom Slavonijom, koja je do tada bila u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine (RSK).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: