I dalje nemaju vodu – restrikcije traju mesecima

Izuzetno nepovoljna hidrološka situacija u Topoli prisutna je celo leto, a vodosnabdevanje je otežano.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U sedam sela koja se nalaze na gradskom sistemu vodosnabdevanja kao i u samoj varoši sprovodi se restrikcija. Problem je premali dotok iz Jarmenovaca koji je skoro duplo manji nego u normalnim okolnostima.

Naime, u letnjoj sezoni iz Jarmenovaca dolazi oko 45 litara u sekundi vode a ovog leta zbog suše dotok ne prelazi 19 litara.

"Za stabilno snabdevanje grada potrebno je da bude dotok najmanje 35 litara u sekundi. Kada sakupimo dovoljno vode u rezervoarima puštamo parcijalno sela, međutim, s obzirom da ni taj nivo nije dovoljan, gornji delovi sela ne dobijaju vodu. Uprkos našim planovima koje redovno prenosimo građanima, zbog nedolaska vode u gornje delove sela poput Žabara, Plaskovca, ostavimo uključenje na još 24 časa, ali, često ni to ne bude dovoljno da svi građani dobiju vodu", saopšteno je u JKSP Topola.

Sa uključenjem dodatnih izvorišta Vrela, Krečane i Božurnje, ukupni dotok vode ne prelazi 25 litara u sekundi.

"Trudimo se da izađemo svima u susret i svesni smo da stanovnici sela po nekoliko dana nemaju vodu, ali nažalost, prateći zakonske okvire kao i odluku Opštinskog štaba za vanredne situacije, jezgro grada ima prioritet u vodosnabdevanju dok se za seoska područja oslanjamo na alternative vodosnabdevanja koje građani najčešće imaju.

Takođe, organizujemo i slanje cisterne sa vodom za piće, najčešće u Žabare (Panjevac i Čalane), zatim u Mitrovčić, Vaganac i Lipovac. Situacija je vanredna i mi molimo građane za strpljenje, razumevanje i racionalnu potrošnju vode u gradu, dok se hidrološke prilike ne poboljšaju“, saopšteno je iz JKSP Topola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu