Erupcija na španskom ostrvu bi mogla trajati tri meseca

Erupcija vulkana na ostrvu La Palma na španskim Kanarskim ostrvima i propratne pojave mogli bi da traju do 84 dana, ocenili su danas stručnjaci.

Izvor: Beta

Sreda, 22.09.2021.

14:38

Erupcija na španskom ostrvu bi mogla trajati tri meseca
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Vulkanološki institut Kanarskih ostrva saopštio je da zasniva procenu na dužini ranijih erupcija na arhipelagu koje su kao i i najnovija praćene jakim tokom lave i produženom seizmičkom aktivnošću.

Institut je javio da je sinoć zabeležen znatan porast broja manjih erupcija u kojima je izbacivano kamenje i pepeo visoko u vazduh na ostrvu La Palma.

Vlasti su navele da još predstoje opasnosti za meštane uključujući zemljotrese, lavu, toksične gasove, vulkanski pepeo i kiselu kišu.

Vulkan na španskom ostrvu La Palma u Atlantskom okeanu u nedelju se aktivirao posle sedam dana sve jačih seizmičkih aktivnosti.

Od erupcije u nedelju su snažni tokovi lave progutali oko 185 zgrada. Lava sada pokriva 154 hektara, prema Vulkonološkom institutu.

Reke lave kreću se niz planinu ka gušće naseljenoj obali. Oko 1.000 ljudi evakuisano je juče iz priobalnog kraja Todoke, čime je ukupan broj evakuisanih sa ostrva dostigao 6.000.

Susret lave čija temperatura prelazi 1.000 stepeni Celzijusa sa vodom mogao bi da izazove eksplozije i proizvede oblake toksičnog gasa.

Brza evakuacija pomogla je da se spreče žrtve erupcije mada je načinjena velika šteta kućama, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu, rekli su zvaničnici.

Službe za hitnu pomoć na ostrvu pokušale su kasno sinoć da preusmere deo lave dalje od kuća, i zvaničnici kažu da ne znaju da li će to uspeti.

Vulkan takođe izbacuje dnevno izmedju 8.000 i 10.500 sumpor dioksida, koji utiče na pluća, saopštio je vulkanološki institut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: