Reagovala Rusija: Provokacija na KiM, hitno povucite

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.09.2021.

20:29

Reagovala Rusija: Provokacija na KiM, hitno povucite
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ocenilo je da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj proterivanje Srba iz autonomne pokrajine.

"Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, reč je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i proterivanja Srba sa Kosova“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

"Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu“, dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ruski MSP naglašava da Kfor i Euleks "ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbednosti".

Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvideti ako se ima u vidu stagniranje procesa rešenja kosovskog pitanja, prenosi TASS.

"EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: