Hrvatska: Za 8 meseci ubijeno 8 žena

U Hrvatskoj je tokom prošle godine ubijeno 19, a u prvih osam meseci ove godine osam žena.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.09.2021.

15:58

Hrvatska: Za 8 meseci ubijeno 8 žena

To je saopšteno danas povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Prošle je godine prijavljeno 1.578 krivičnih dela nasilja u porodici, a u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na konferenciji "Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici" posvećenoj prevenciji i edukaciji za suzbijanje ove vrste nasilja.

Ministar je rekao i da će dodatnu energiju fokusirati na virtualno zlostavljanje, govor mržnje i online nasilje, protiv svih oblika diskriminacije, seksualnog nasilja te trgovine ženama i decom.

Prema policijskoj statistici, nasilje u porodice se najčešće dogadja sredinom sedmice, sredom, a po obrazovnom statusu počinitelja 61,64 posto ima završenu srednju školu, njih 21,92 posto osnovnu, dok je 16,41 su visokoobrazovani.

Prema pokazateljima u prvih osam meseci ove godine uočeno je smanjenje ukupnog broja slučajeva nasilja u porodici za 16,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali je istovremeno povećan broj za 14,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: