Brnabićeva na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće: U borbi smo svi bezbedni ili nije niko

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvuje danas video-porukom na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

18:40

Brnabićeva na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće: U borbi smo svi bezbedni ili nije niko
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Samit otvara predsednik SAD Džozef Bajden. Na samitu video-porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trido, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi. Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je u poruci da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila vakcine protiv kovida, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu. ”Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja e-uprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane”, rekla je Brnabićeva. ”Međutim, od samog početka bili smo svesni da ovo nije samo stvar naših građana i samo naša borba. U borbi protiv pandemije kovid 19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan”, naglasila je predsednica vlade. Upravo zato, istakla je premijerka, pored nabavke vakcine za naše građane, donirali smo vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana ali i drugim zemljama. Srbija je donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisali smo strane državljane u Srbiji sa oko 300.000 doza i takođe smo izdvojili oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije. Predsednica vlade rekla je i je Srbija već započela i do kraja godine će započeti proizvodnju kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne. ”Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno”, naglasila je ona. Zato, istakla je Ana Brnabić, Srbija podržava ciljeve ovog Globalnog samita i zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovida 19. ”Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije”, zaključila je Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: