Poslanici o Hilandaru, napadima iz okruženja i o bezbožnicima

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.

Izvor: Beta

Sreda, 22.09.2021.

13:27

Poslanici o Hilandaru, napadima iz okruženja i o bezbožnicima
Foto: B92.net/J.J.

Poslqanici uglavnom govore o istorijatu manastira, pozivaju da se specijalci na Kosovu i Metohiji povuku s administrativnih prelaza i upućuju kritike opoziciji.

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić izjavio je da ponovo očekuje napade dela javnosti što se novac građana Srbije deli "manastirima i popovima", te da ti napadi dolaze od istih onih koji su pre godinu dana kritikovali predsednika Aleksandra Vučića zbog izgradnje spomenika Stefanu Nemanji.

"To je bio proces koji je započela takozvana intelektualna, kulturna elita koja je predvodila bivši režim, koju je sada okupio Dragan Đilas oko sebe", rekao je Arsić. Dodao je da ne vidi razliku između onih koji pokušavaju da preuzmu SPC u Crnoj Gori, Albanaca sa Kosova koji otimaju istoriju i verske objekte i komšija iz Hrvatske koji napadaju srpsku državu.

"Ne vidim razliku između Kurtija, Đilasa, Šolaka, Milanovića i Đukanovića", rekao je Arsić i napomenuo da se ovim zakonom čuva Srpska pravoslavna crkva (SPC), a "tamo gde prestane da postoji SPC prestraje da postoji i srpski narod i taj proces na žalost u našem okruženju još traje".

Prethodno je poslanik sa te liste Bratislav Jugović rekao da je Hilandar posvećen Bogorodici, te da u njemu stoluje ikona Bogorodice trojeručice. "Primećujete li da je Bogorodica uredila da ovaj zakon stavimo na dnevni red na Malu Gospijinu i da ovaj zakon izglasamo u onom sazivu u kojem nema ni jednog jedinog bezbožnika", rekao je Jugović.

Poslanik je povezao i da "kad god je bila nevolja Hilandaru bila je nevolja u Srbiji, a kad god se Hilandar obnavljao i Srbija se obnavljala" uz napomenu da se manastir obnavlja novcem Srba, "a ne novcem EU".

Poslanica SDPS-a Sanja Jefić Branković govorila je o poštovanju Hilandara i značaju zadužbina uz isticanje koji su sve vladari upućivali godišnju pomoć tom manastiru.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević ponovio je da "ne postoji srpski vladar koji nije pomogao Hilandar", a posebno se osvrnuo na kneza Lazara, kralja Milutina, cara Dušana sve pa do kralja Aleksandra Obrenovića.

Skoro svi poslanici ponovili su da je Hilandar osnovan 1198. godine, da se nalazi na Svetoj Gori i da je njegovo očuvanje presudno za očuvanje srpskog kulturnog nasledja. Oni su se povremeno osvrtali na ugrožen srpski narod na Kosovu i Metohiji i poručivali Prištini da povuče svoje snage sa administrativnih prelaz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: