Kurti sa zemljama Kvinte: "Slažemo se"

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti primio je danas ambasadore zemalja Kvinte, povodom odluke kosovske vlade o reciprocitetu za registarske tablice.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

13:51

Kurti sa zemljama Kvinte:
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država koji su se sastali sa Kurtijem, prate situaciju nastalu na severu Kosova, zbog uspostavljanja reciprociteta, navodi Ekonomija onlajn.

Kurti je ambasadore Kvinte, sa kojima se sastao zbog situacije na severu Kosova posle uvođenja reciprociteta, obavestio da u ponedeljak i danas nije bilo incidenata ni na jednom prelazu zbog sprovođenja te odluke.

Kurti je naveo da je Kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna.

"Zakon je sproveden, osiguran je jednak tretman", rekao je kosovski premijer.

Naglasio je da su posebne jedinice prisutne na prelazima, jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji do njih vode.

Kurti je rekao da je policija razgovarala s demonstrantima i nije ih kažnjavala, a da je sloboda kretanja vrednost koja se ne krši.

"U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile i Kosovo i Srbija su u pravu ili ne. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih oznaka obe zemlje, ili pustiti Kosovo i Srbiju da ih uklone", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je informirao ambasadore Kvinte o telefonskom razgovoru koji je sinoć imao sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepom Boreljom.

Ambasadori Kvinte i Kurti saglasili su se da se moraju održati mir, stabilnost i sigurnost, te da se dijalog mora nastaviti.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, koji je prisustvovao sastanku Kurtija i ambasadora Kvinte, rekao je da su kosovski policajci na dužnosti i doprinose održavanju reda i sigurnosti.

Naveo je da građani Srbije ne moraju da se plaše i da preduzete mere nisu protiv njih, niti protiv bilo koga drugog.

"Policija se ne bavi nacionalnošću putnika. Štiti i poštuje sve građane bez razlike", rekao je Svečlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: