Josipović: U odnosu Srbije i Hrvatske vlada "crnilo"

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio žaljenje što u odnosima Srbije i Hrvatske vlada "crnilo" 25 godina nakon potpisivanja Sporazuma o normalizaciji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.09.2021.

14:11

Josipović: U odnosu Srbije i Hrvatske vlada
EPA-EFE/STR

Ipak, kako kaže, ohrabruju ga pomaci u međusobnim odnosima ljudi, razmeni na polju kulture, umetnosti, sporta.

"Nacionalizam se gura kroz medije i politike, nadam se da će mlađe generacije razumeti da nacionalizam i sukobi država, institucija i pojedinaca ne donose ništa dobro", rekao je Josipović.

Na međunarodnom skupu posvećenom 25. godini Sporazuma o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske, Josipović je podsetio da je u trku za presednika ušao sa tri cilja, a to su bili ulazak Hrvatske u EU, borba protiv kriminala i korupcije i popravljanje odnosa sa susedima na prvom mestu sa Srbijom i BiH.

"Sada kada retrospektivno gledam zadovoljan sam učinjenim", rekao je Josipović navodeći da mu je odličan partner u Srbiji bio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, da su postali prijatelji i istomišljenici, ali i da "oni koji dolaze iza moraju da žele isto".

On je izrazio žaljenje sto u svetu postoji malo država koje su tako povezane kao Srbija i Hrvatska, a imaju takav antagonizam koji se genereše iz politike. Dodao je da je u politici prema Srbiji i BiH imao ozbiljne otpore iz Vlade, ali da su ipak bez obzira na sve napravljeni pomaci u filozofiji ljudi, podsećajući na Tadićev dolazak u Vukovar i u Zagreb.

Na skupu su govorili i savetnik hrvatskog premijera Mate Granić, koji je kao ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade pre 25 godina potpisao Sporazum o normalizaciji odnosa SRJ i Hrvatske, kao i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Skup je organizovao zagrebački Forum za vanjsku politiku i beogradski Centar za spoljnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: