Bošnjaci uzurpirali imovinu Srba: Kažu da su od tate čuli da je njihovo, nađu svedoke i to je to

Kako je moguće da neko koristi vašu imovinu 10 ili 20 godina bez ugovora. Moguće ako je bio rat, kao što je to slučaj u BiH i ako ste izbegli u drugu zemlju.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2021.

09:27

Bošnjaci uzurpirali imovinu Srba: Kažu da su od tate čuli da je njihovo, nađu svedoke i to je to
Ilustracija, foto: Depositphotos/svedoliver

Zbog sigurnosti se niste mogli vratiti, pa je vašu zemlju odlučio da koristi komšija ili neko kome je dodeljena. Nezakonito se seče šuma, koriste izvori vode, obrađuje zemlja koja je u vlasništvu Srba.

"Od 2007. su zaposeli ovaj prostor. Bez pitanja vlasnika da li su uopšte dužni da nam nadoknade, ništa", priča Mišo Đurđić iz sela Okruglica, Vareš u Federaciji BiH.

"Ovi mešatni tu koriste ovo moje imanje nekoliko godina, Hamo Jusufbegović. Zvao sam policiju iz Konjica, tri godine je koristio, uklonio je kućicu ali ostavio ogradu i dalje je koristi", kaže Rajko Miljanić Bradina iz Konjica.

U Zakonu o stvarnima pravima Federacije BiH navedeno je da osoba postaje vlasnik tuđe nekretnine ako je "posed savestan", što znači da je dovoljno da onaj koji nezakonito korsti srpsku imovinu kaže da nije znao da nema pravo na zemlju koji koristi.

"Svaki Bošnjak koji koristi srpsku zemlju će reći da je to njegova zemlja i njegov naslednik će reći da je od tate čuo da je to njegova zemlja i tako se stiče savesnost i još nađe par svedoka koji će da kažu, jeste on je to koristio 20 godina i to je njegova zemlja", ukazuje Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Kako sprečiti preknjižavanje imovine

Preknjižavanje srpske imovine u Federaciji na nove vlasnike Srbi mogu da spreče tako što će u policijskoj stanici podneti pisani zahtev da se s njihovog imanja ukloni uzurpator.

"Moja pretpostavka da sigurno 250.000 Srba ima problem sa dospelošću i da mogu ostati bez imovine na ovaj način", navodi Đorđe Radovanović, predsednik odbora za zaštitu prava Srba u Fedraciji.

Srpski predstavnici Srbe pozivaju da se što masovnije javljaju Odboru i i Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Srbima u Federaciji i ukazuju da imaju svoju imovinu.

Procene su da od predratnih 542.000 na području Federacije BiH danas živi svega 45.000 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: