13 devojčica protestuje, hoće u školu

Trinaest avganistanskih srednjoškolki protestovalo je danas u gradu Herat, boreći se protiv talibana koji sprečavaju devojčice da pohađaju školu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2021.

14:16

13 devojčica protestuje, hoće u školu
Foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

U kvartu na periferiji Herata gde se protest održao nema talibana, a skup je pratilo nekoliko lokalnih novinara koje su devojke pozvale, piše AP.

Učesnice protesta držale su transparente na kojima je pisalo da žele u školu, i da će zabranom obrazovanja devojčicama čitava buduća nacija biti neobrazovana.

"Tražimo od talibana da ponovo otvore naše škole što je pre moguće", rekla je 17-godišnja Nagris Jamšid.

"Zahtevamo da se sve devojčice moraju vratiti u svoje škole i da se svim ženama omogući da se vrate na posao", rekla se Šarara Sarvari koja ima 18 godina.

U nedelju je zaposlenim ženama u vladi Kabula saopšteno da ostanu kod kuće, a rad je dozvoljen samo onima koje ne mogu zameniti muškarci.

U petak je avganistansko Ministarstvo obrazovanja koje vode talibani naredilo dečacima od šestog do dvanaestog razreda da se vrate u škole, počev od subote, zajedno sa učiteljima muškarcima. U tom saopštenju se nije pominjalo ništa o vraćanju devojčica u škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: