"Moramo upozoriti, novi hladni rat je moguć"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio na mogućnost novog hladnog rata ako SAD i Kina, kako kaže, ne poprave "potpuno nefunkcionalan" odnos.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2021.

09:36

Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Gutereš je upozorio i da takav scenario može da usledi ako se problemi između SAD i Kine još više preliju na ostatak planete.

Gutereš je u intervjuu za agenciju AP rekao da bi dve velike svetske ekonomije trebalo da sarađuju u oblasti klimatskih pitanja, i da aktivnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, uprkos konstantnim političkim nesuglasicama u oblasti ljudskih prava, ekonomije, onlajn bezbednosti i suvereniteta u Južnom kineskom moru.

"Nažalost, danas imamo samo sukob. Moramo ponovo uspostaviti funkcionalan odnos između dve sile", rekao je Gutereš, nazivajući to "neophodnim radi rešavanja problema vakcinacije, problema klimatskih promena i mnogih drugih globalnih izazova koji se ne mogu rešiti bez konstruktivnih odnosa unutar medjunarodne zajednice i velesila''.

Pre dve godine, Gutereš je upozorio globalne lidere na rizik od cepanja sveta na dva dela, u kojem će SAD i Kina stvoriti rivalske internete, valutu, trgovinu i finansijska pravila, kao i "sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

On je to upozorenje ponovio u intervjuu za AP, dodajući da bi dve rivalske geopolitičke i vojne strategije predstavljale "opasnost" koja bi podelila svet.

Zato se, kako naglašava, njihov odnos mora popraviti i to vrlo brzo.

"Moramo po svaku cenu izbeći hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i verovatno opasniji i teži za upravljanje", upozorio je Gutereš.

Dodao je i da je sporazum izmedju SAD i Velike Britanije o pružanju pomoći Australiji u izradnji podmornica na nuklearni pogon "samo jedan mali deo složenije zagonetke ovog potpuno nefunkcionalnog odnosa izmedju Kine i Sjedinjenih Država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: