Konačno priznali: "Tragična greška" VIDEO

Pentagon je konačno priznao da je u udaru bespilotne letelice ubio nevinog humanitarnog radnika i sedmoro dece.

Izvor: Blic

Nedelja, 19.09.2021.

21:55

Konačno priznali:
Ilustracija: Shutterstock/ By Ivan Cholakov

To je označilo katastrofalan obaveštajni neuspeh za Bajdenovu administraciju, piše "Blic".

Detaljna vremenska linija koju je Pentagon objavio u petak, u poređenju sa prethodnim izveštajima o tome kako je humanitarni radnik Zemari Ahmadi proveo dan u Kabulu 29. avgusta, otkriva pogrešne pretpostavke i ogromne greške koje su dovele do katastrofe.

Ahmadi (43) je radio za američku grupu za pomoć “Nutrition and Education International” (NEI), a američki zvaničnici sada priznaju da izgleda da nije imao veze sa teroristima ISIS-Horasan ( granak Islamske države, poznat i kao ISIS-K).

Čini se da je njegova fatalna greška bila vožnja bele “tojota korole” iz 1996. godine.

Nakon samoubilačkog napada u kojem je poginulo 13 američkih vojnika na aerodromu u Kabulu, američki zvaničnici su imali podatke da je upravo takvo vozilo uključeno u planiranje drugog napada, rekao je general Frenk Mekenzi, šef američke Centralne komande na brifingu u petak popodne.

“Dejli mejl” i “Njujork tajms” su objavili detaljno kretanje Ahmadija i poslednje sate njegovog života.

Ujutro 29. avgusta, Ahmadi je napustio imanje u blizini aerodroma u Kabulu, gde je živeo sa svojom decom, dva brata i nećacima i nećakama.

Na putu za posao, Ahmadi je pokupio kolegu u zajedničkom voznom parku, pre nego što se u 8:52 zaustavio u kući direktora NEI -a da preuzme laptop. Direktorova kuća bila je pod intenzivnim nadzorom bespilotnih letelica MK-9 Reaper, a general Mekenzi i dalje insistira da čvrsta obaveštajna služba povezuje dom sa ISIS-K.

Novinar Njujork tajmsa posetio je direktora NEI -a u njegovoj kući i sastao se sa članovima njegove porodice, koji su rekli da tamo žive 40 godina.

"Nemamo nikakve veze sa terorizmom ili ISIS –om. Mi volimo Ameriku. Želimo ići tamo", rekao je direktor, koji pokušava da se preseli u SAD.

Ugledavši belu “korolu” koja se slaže sa obaveštajnim izveštajima u poseti navodno sumnjivoj kući, američki zvaničnici su se usredsredili na vozilo, prateći svaki njegov pokret. Činilo se da se sve što su videli nadovezuje na njihovu netačnu teoriju da prate teroristu. U 9.05 sati Ahmadi je pokupio drugog saradnika nedaleko od kuće direktora, i njih troje su zajedno odvezli do kancelarije NEI-a nekoliko kilometara južno.

U 9.35, Ahmadi i njegova dva saradnika stigli su u kancelarije NEI-a, neprofitne organizacije iz Kalifornije koja promoviše uzgoj useva soje u Avganistanu. Pentagon je verovao da su kancelarije još jedno „sumnjivo imanje“.

Nadzor dronova uhvatio je Ahmadija i njegove kolege kako istovaraju „torbe i vrčeve“ čim su stigli u kancelariju, što se verovatno odnosi na prazne vrčeve za vodu koje je Ahmadi napunio na poslu da bi ih vratio kući porodici.

Dva sata kasnije, u 11.22, Ahmadi i neki saradnici napustili su kancelarije i odvezli se do 10. okružne policijske stanice, koju su kontrolisali talibani, kako bi zatražili dozvolu za distribuciju hrane raseljenim Avganistancima u parku. Mekenzi kaže da su otprilike u isto vreme američke snage dobile „osetljivu zbirku obaveštajnih podataka koja ukazuje na to da vođa ćelije ISIS-K u Kabulu dostavlja zalihe“, i očigledno su doneli zaključke koji povezuju informacije sa Ahmadijem.

Ahmadi i njegove kolege stigli su u policijsku stanicu u 12.11 časova i zadržali se oko sat vremena, a u 13.27 su se vratili u kancelariju NEI.

Ahmadi je popodne proveo u kancelariji NEI, a dok se pripremao da ode kući, napunio je nekoliko velikih vrčeva vodom iz creva da ih odnese kući, pošto je usluga snabdevanja vodom u njegovom susedstvu prekinuta.

Svedoci su mu pomogli da napuni vrčeve, a video nadzor pokazuje da su bili napunjeni vodom. Ali Pentagon je verovao da je video kako se utovaruju bombe za predstojeći napad. U 15.47 sati Ahmadi je napustio kancelariju sa trojicom kolega i odvezao ih kućama. Kasnije su za Tajms rekli da je to bilo uobičajeno putovanje sa posla kući, ispunjeno smehom i šalama.

Jedina razlika od normalnog bila je ta što Ahmadi nije uključio radio u automobilu da bi slušao pop muziku kao što je to obično činio, iz straha da ne prekrši oštra ograničenja koja su nametnuli talibani.

U 16.11 Ahmadi je ostavio svog prvog kolegu, a zatim se još dva puta zaustavio da ostavi ostale.

U Pentagonu se oglasio alarm kada je u 16.39 konačno stao na lokaciji, samo nekoliko blokova udaljenoj od navodnog “ISIS-K kompleksa” gde je prvi put započet nadzor nad automobilom.

U 16.51 Ahmadi je stigao kući i počeo da uparkirava automobile. Grupa dece i nećaka istrčala je napolje da ga pozdravi. Ahmadijeva kuća udaljena je otprilike tri kilometra od aerodroma u Kabulu, gde su američke snage bile zarobljene u pokušaju evakuacije, i gde je samoubilački napad ubio stotine Avganistanaca i 13 Amerikanaca 26. avgusta.

"Bili smo veoma zabrinuti da bi vozilo moglo da se brzo pokrene i za nekoliko trenutaka bude na granici aerodrome", rekao je Mekenzi.

Dok su deca pozdravljala Ahmadija, njegov odrasli rođak Naser izašao je napolje kako bi mu pomogao da unese vrčeve vode unutra.

Američke snage odmah su ocenile da je Naser "zaverenik" i pokrenule su napad tvrdeći da u tom području ne vide decu.

Projektil “Helfajer” (paklena vatra, prim. prev) pogodio je “tojotu korolu” u 4.53. Ubijeni su Ahmadi i troje njegove dece – Zamir (20), Fajsal (16) i Farzad (10), njegov rođak Naser (30) i njegovi nećaci – Arvin (7), Benjamin (6) i Hajat (2), kao I dve trogodišnje devojčice Malika i Somaja.

Pentagon je u početku tvrdio da je sekundarna eksplozija dokazala da je “korola” nosila eksplozivne materijale.

Mekenzi je u petak priznao da je projektil verovatno zapalio rezervoar za gas u blizini automobila, što je stvorilo veliku vatrenu kuglu uočenu na nadzoru bespilotnih letelica.

"Napad je bio tragična greška", rekao je Mekenzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: