"Šta su tražili Amerikanci - to su i dobili. Dokazi su poslati"

Rusija je predala Sjedinjenim Američkim Državama materijale koji potkrepljuju tvrdnje o mešanju u ruske izbore, izjavio je ambasador Rusije u SAD Antonov.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/PETER KLAUNZER
EPA-EFE/PETER KLAUNZER

"Prosledili smo materijale primljene iz Moskve", rekao je Antonov, a prenosi "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, u materijalu piše "o nepristojnim aktivnostima grupe berlinskog pacijenta" (misli se na ruskog blogera Alekseja Navaljnog koji se lečio u Berlinu, a trenutno je u zatvoru zbog krađe).

"U različitim izvorima objavljuju se podaci koji potkopavaju mogućnost da naši građani ostvare svoje ustavno pravo kako bi ispunili građanske dužnosti", dodao je.

Kako je naveo, zvanična Moskva je zainteresovana za transparentnost izbora kako bi legitimitet ruske Dume i odsustvo problema na izborima mogli da budu potvrđeni. Komentarišući saopštenje Ministarstva spoljnih poslova da ruska strana poseduje neoborive dokaze da američke internet platforme krše ruski zakon u kontekstu pripreme i održavanja izbora za Dumu, rekao je da su ruske diplomate razgovarale u Stejt departmentu i Beloj kući o mešanju u izbore, ali da rukovodstvo SAD ne iznosi stav o internet gigantima.

"Nismo samo uputili notu, nego sam u petak imao sastanke u Beloj kući na ovu temu, gde smo skrenuli pažnju kolegama o neprihvatljivosti takvog akcionog plana u vezi sa ruskim izborima", rekao je Antonov novinarima.

Prema rečima ruskog ambasadora, Stejt department je takođe kontaktiran.

"Amerikanci su zatražili opsežnije materijale na tu temu i obećali da će istražiti", dodao je.

Što se tiče Gugla i Tvitera, kolege nisu iznele stav, kaže ruski diplomata.

"To su informacioni giganti koji imaju svoju politiku, a američke vlasti ne mogu da utiču na njihovu politiku", kaže Antonov.

Istovremeno, ambasador je istakao da američke vlasti sarađuju sa ruskom stranom po pitanju osiguravanja bezbednosti tokom izbora na biračkom mestu u ambasadi Rusije u Vašingtonu.

S tim u vezi, precizirao je da vlasti SAD pozitivno reaguju na zahteve Rusije i stupaju u saradnju sa ruskom stranom, pomažući joj da obezbedi mirno izražavanje volje ruskih građana.

Kako je ranije saopšteno, demarš o neprihvatljivosti mešanja Sjedinjenih Američkih Država u izbore u Rusiji poslat je i u Stejt department i u Savet za nacionalnu bezbednost preko ambasade u Vašingtonu.

Izbori za novi, petogodišnji saziv Dume, održavaju se od 17-19. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu