Vodi se bitka: Ko posle Angele? VIDEO

Iako je mogla da ostane na kancelarskoj poziciji i peti mandat da predvodi Nemačku, Angela Merkel je rešila da se povuče.

Izvor: Sputnjik

Subota, 18.09.2021.

14:25

Vodi se bitka: Ko posle Angele? VIDEO
Foto:Ilustracija: Profimedia

Stranačke kolege zabrinjava činjenica da njen favorit Armin Lašet ne stoji dobro, pa po anketama nema očekivanu podršku uoči izbora koji su zakazani za 26. septembar.

Angela Merkel nije napustila kancelarsku poziciju zbog krize u redovima svoje partije, kaže nam diplomata Milovan Božinović. Iako je nominalno njena stranka CDU desni centar ona je preuzela sve najvažnije teze i socijaldemokrata i ekologa.

Pogrešan kandidat bi CDU mogao da košta kancelarskog mesta Sagovornik kaže da je to bio konglomerat koji je Merkel uspela da objedini i time je neutralisala mnogo svojih protivnika. Sa njenim odlaskom, dodaje on, u Nemačkoj se postavilo pitanje da li sada treba da dođe neko iz CDU ko će vratiti stare konzervativne vrednosti. "Pokazalo se da je to poprilična magla, te stare vrednosti je nemoguće vratit, jer ni jedna od privilegija koje današnji glasač uživa ne sme biti ukinuta.

Prema mojim informacijama, bolji kandidat od Lašeta bio je predsednik Vlade Bavarske. Markus Zeder je talentovan i originalan političar, a i Bavarac nikada nije bio kancelar iako je to najveća nemačka pokrajina.

Međutim, klijentela Angele Merkel mu nije dala podršku, a ta odluka bi možda mogla da ih košta izbora,” kaže Božinović.

Loša kadrovska politika Angele Merkel Bivši dopisnik lista "Politika“ iz Berlina Žarko Rakić kaže da se Angela Merkel opraštala "na rate“ poslednje dve godine od kancelarske pozicije, a imala je i nekoliko krajnje neuspešnih kadrovskih poteza. Pre svega, dodaje Rakić, pokušala je da za svoju naslednicu namete Anegret Kramp Karenbauer koja je došla iz Sara, jedne od najmanjih pokrajina, a koja se nije snašla pa su je pomerili na mesto ministra odbrane gde takođe ima silnih problema.

Takođe, smatra sagovornik, dovela je i Ursulu fon der Lajen koju je zbog napravljenih gluposti sklonila u Brisel.

"Zanimljivo je kako će biti raspoređeni procenti na izborima 26. septembra, jer se situacija iz temelja promenila u odnosu na istraživanja koja su urađena u martu ove godine. Tada su Zeleni ubedljivo bili najomiljeniji, tada su svi otpisali Socijaldemokrate, a vidimo da su se sada vratili zahvaljujući svojim idejama ali i slabostima Demohrišćana,” naglasio je Rakić.

Lašet, Zeder ili Šolc?

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL
Za njega je ključno pitanje gde bi CDU mogao da se vrati, zato što je prostor krajnje desnice zauzet Alternativom za Nemačku koja je uverena da će osvojiti 10-12 procenata i oni sigurno ulaze u Bundestag.

Zanimljivo je, primećuje on, da je Merkelova bila dosta suzdržana u predizbornoj kampanji i da se pojavila tek u samom finišu sa podrškom Lašetu koji bi trebalo da je nasledi.

"Ipak, mislim da od tog posla nema ništa. On je poreklom iz Severne Rajne Vestfalije i zaista se pokazao kao tragična figura u vreme nedavnih poplava.

Markus Zeder iz Bavarske mogao je da bude ta "sveža krv“ koja im je bila neophodna.

On je imao odlične rezultate u borbi protiv kovida, Bavarska je najbogatija Nemačka pokrajina ali je elita u CDU bila protiv izbora kandidata za kancelara iz manjinske stranke.

Smatram da će se pokajati, jer ako se pokažu tačne analize i prognoze to ne liči na onu staru Nemačku,“ naglasio je.

Za Božinovića nije iznenađenje činjenica da Nemačka nema adekvatnog naslednika za Angelu Merkel, jer se nakon tako jakog i dugotrajnog lidera nastupa vakuum u kome treba da se stvori nova konstelacija.

On smatra da bi Socijaldemokrata Olaf Šolc mogao da bude rešenje po volji nemačkih birača, jer je on vicekancelar što znači da bi bio garant kontinuiteta sadašnje politike. "Prihvatljiv je svima, ne mnogo upadljiv, a njegov protivkandidat iz CDU je nešto što birači ne vole - epigon, dakle slabija kopija Merkelove,“ kaže bivši ambasador Božinović.

Na pitanje da li će se bez Merkelove bolje snaći Nemci ili Evropljani, Rakić da je prednost njenim sunarodnicima, jer će se u Evropskoj uniji pokrenuti borba za nekrunisanog kralja starog kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: