"Crna Gora je odbranjena"

Cetinje -- Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora.

Izvor: RTCG
Podeli
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Novi detalji o sletanju helikoptera na Cetinje: "Akcijom rukovodio Abazović" VIDEO/FOTO


On je ocenio daSrna Gora ide napred "u skladu sa Njegoševim amanetom".

"Crna Gora ide napred, ka Hristu, ka pobedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim rečima: ‘Novo vino u mjehove nove’. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude", rekao je Joanikije za beogradsku „Politiku“.

Tvrdi i da je "podrška predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, prizemna i kratkovida zloupotrebu zakonitog verskog čina u političke svrhe."

Kako je kazao, političari su ti koji su bili spremni i da "zakrve najrođeniju braću".

"Ako neko pita da li je crkva vinovnik nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje i mesto održavanja spada u ljudska i verska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uveren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak", poručuje Joanikije.

On je istakao i da dešavanja na Cetinju, nijesu bacila senku na, kako ga je nazvao, svečani čin ustoličenja.

"Sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosi istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća", tvrdi Joanikije uz ocenu da "tako pomešane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu