Završena šetnja beogradskog Prajda; "Imamo tačan datum, obećano je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama"

Šetnja učesnika i učesnica beogradskog Prajda završena je mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež koja će trajati do 23.00 časa.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.09.2021.

16:58

Završena šetnja beogradskog Prajda;
Ilustracija: Profimedia

U izjavi za medije Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda rekao je da su njihovi zahtevi već godinama isti, a glavni je zakon o istopolnim zajednicama za koji je kazao da su dobili obećanje da će biti usvojen do sledećeg Prajda, 17. septembra 2022. godine.

"Nadam se da će zakon biti donet vrlo skoro, dobili smo obećanje da će to biti do narednog Prajda, odnosno do Europrajda koji će biti održan u Beogradu 17. septembra 2022. što znači da imamo vrlo jasan datum", rekao je Miletić.

Kaže da je zakon pripremljen i da je sada važno da ga parlament usvoji, a predsednik potpiše.

Istakao je da progres u pravima LGBT+ zajednice postoji, ali da je spor. Miletić je kazao i da godinama od policije traže da ne bude kordona i zatvaranje grada i dodao da ih je danas ponovo bilo, ali da je to odluka policije, a ne organizatora.

Dodao je i da su od policije tražili da ne bude vraćenih sa ovog skupa, ali da je toga, kako je naveo, bilo i ove godine. Iz Beogradskog Prajda Marko Mihajilović istakao je da se ove godine obeležava 20 godina od prvog Prajda u Beogradu koji je održan u junu 2001. godine.

"Mnogo toga se promenilo, ali mnogo toga ostaje da se promeni. U prethodnih 20 godina situacija za LGBT+ zajednicu se poboljšala, ne drastično, ali primetno", rekao je Mihajilović.

Istakao je da je najveća promena u vidljivosti zajednice i da više njihove priče nisu senzacionalističke. Mihajilović je dodao da, ipak, ostaju veliki problemi sa kojima se suočavaju i da nastavljaju da insisiraju na tome da se usvoji zakon o istopolnim zajednicima koji bi, kako kaže, na mali način poboljšao živote LGBT+ ljudi.

Kuma ovogodišnjeg Prajda, pevačica Nataša Bekvalac, izrazila je zadovoljstvo što je kuma ove Parade i poručila da na svetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav. Učesnici Prajda prošetali su od parka Manjež, gde je bilo okupljanje, Nemanjinom, Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Ulicom Kneza Miloša i vratili se do parka Manjež, gde se održava žurka. Kolonu Prajda obezbedjivao je veliki broj policajaca, a širom grada bili su postavljeni kordoni.

Glavne ulice još nisu prohodne za saobraćaj.

Učesnici i učesnice Parade ponosa krenuli su oko 17.30 u šetnju ulicama Beograda, a na početku kolone nosili su transparent "Ljubav je zakon", koji je i inače naziv ovogodišnjeg Prajda.

Tokom šetnje kolona se dva puta kratko zaustavila, ispred Vlade Srbije i Skupštine, kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije. Ovogodišnjem Prajdu prisustvovali su i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: