Gugl i Epl optuženi: Popustili ste; Moskva ima objašnjenje

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Gugl i Epl da su popustile pred ucenama Kremlja.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.09.2021.

11:15

Gugl i Epl optuženi: Popustili ste; Moskva ima objašnjenje
EPA-EFE/Jason Szenes

Naime, zvanična Moskva je pred izbore, koji su počeli danas, uklonila aplikaciju koja omogućava organizovanje glasanja protiv stranke predsednika Vladimira Putina.

"Danas u 08.00 po ruskom vremenu, Gugl i Epl uklonili su našu aplikaciju Navaljni iz svojih prodavnica. Drugim rečima popustili su pred ucenama Kremlja", objavio je na Telegramu Leonid Volkov, saradnik Navaljnog koji je u egzilu.

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju "pametnog glasanja" namenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju.

Aplikacija omogućava korisnicima da znaju za kog kandidata da glasaju u svojoj izbornoj jedinici. Ova strategija imala je ranije uspeha, posebno u Moskvi 2019.

Jutros aplikacija više nija bila dostupna u prodavnicama Gugla i Epla u Rusiji, navodi Frans pres.

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

U Rusiji su danas počeli parlamentarni i lokalni izbori, otvaranjem prvih biračkih mesta na Dalekom istoku. Izbori će trajati tri dana, do 19. septembra, kako bi se ograničio rizik od epidemije korona virusa. Kremlj je s druge strane, pozdravio odluku tih kompanija.

"Ova aplikacija je ilegalna u našoj zemlji, obe platforme su o tome obaveštene i naizgled su donele ovu odluku u skladu sa slovom zakona", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: