Skupština Cetinja podržala otimanje manastira

Cetinje -- Skupština Cetinja podržala je građansku inicijativu da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa prestonice na nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Izvor: Novosti
Podeli
Shutterstock/Olgysha
Shutterstock/Olgysha

Pročitajte i:

Odbijen zahtev da se Cetinjski manastir upiše na MCP

"Ovde nam neće ponoviti Cetinje"

Debakl na Cetinju? FOTO

Skupština je podržala ranije usaglašene zaključke u kojima se navodi da podržavaju "Inicijativu građana radi omogućavanja ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vernicima i ravnopravnog i slobodnog vršenja verskih obreda i verskih poslova svim pravoslavnim verskim zajednicama u Crnoj Gori".

Za inicijativu je glasalo 19 od 33 odbornika lokalnog parlamenta.

Takođe, u usvojenom zaključku osuđuje se odluka Vlade Crne Gore da se imovina manastira prenese na državu.

"Skupština Prestonice Cetinje snažno osuđuje i protestuje zbog delovanja Vlade Crne Gore i poziva je da se uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja, i da povuče donete akte i sprovedene radnje kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti raspolaganje Prestonici imovinom koja se nalazi u njenom nespornom vlasništvu. Skupština Prestonice Cetinje poziva nadležne državne institucije da u skladu sa zakonom sprovedu radnje i aktivnosti u cilju zaštite kulturne baštine u svojini Prestonice od kontinuirane devastacije koju vrši Mitropolija Crnogorsko primorska - crkve Srbije", stoji u zaključcima.

Skupština prestonice, kako se navodi, zabranjuje bilo kakvo adaptiranje, rekonstrukciju ili građenje u zoni zaštićenog kulturnog dobra Cetinjski manastir, bez prethodno dobijene saglasnosti prestonice.

"Ovlašćuje se gradonačelnik Prestonice, da u saradnji sa nadležnim organima lokalne samouprave i Zaštitnikom imovinsko pravnih interesa Prestonice, uz angažovanje advokatskog tima, u cilju zaštite prava i interesa Prestonice pred nadležnim državnim organima, preduzme odgovarajuće pravne radnje kako bi se onemogućilo da se Cetinjski manastir kao ishodište istorijskog, državnog i duhovnog identiteta Crne Gore i kulturno dobro od najvećeg značaja za državu, zaštiti od uzurpacije i devastacije, i obezbedi stvaranje preduslova da se odluči o pravu korišćenja i upravljanja Cetinjskim manastirom", navodi se u zaključcima.

Pored toga, Skupština Cetinja obavezuje gradonačelnika da ih redovno obaveštava o preduzetim merama i radnjama, u skladu sa navedenim zaključcima.

"Aktuelna izvršna i zakonodavna vlast u kontinuitetu, suprotno međunarodnim dokumentima i Ustavu Crne Gore, sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savesti i veroispovesti vernicima i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve", stoji u zaključcima koje je usvojila Skupština Cetinja.

Odbornici su pozvali predstavnike međunarodnih organizacija, međunarodne institucije i organizacije civilnog društva da "doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institucija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu