Pala odluka: Uvedena obavezna vakcinacija

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji koji nemaju imunitet na koronavirus, stečen vakcinacijom ili posle bolesti, moraće da se vakcinišu protiv kovida 19.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Dr Stevanović: Čeka nas prava opasnost na jesen

Negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale nevakcinisane građane, odlučila je slovenačka vlada. Ako žele da rade, prvu dozu vakcine moraju da prime do 1. oktobra, a drugu do 1. novembra.

Da bi mogli raditi, svi će, ako do sada nisu vakcinisani ili već preležali bolest, morati dokazati da su dobili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson i Džonson, koja pruža zaštitu posle jedne doze.

Odluku kojom želi dati primer i ostaloj populaciji da se što pre vakciniše vlada je donela kasno na onlajn sednici, a pojasniće je detaljnije u petak na konferenciji za novinare.

Pooštravanje protivepidemijskih mera prema kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovinski centar, banku ili poštu, kao i za niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade, na kojima je, posle nereda, intervenisala policija.

Prema objavljenoj anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog pooštravanja mera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCT uslove za rad smatraju diskriminatorskim. Ministar zdravlja Janez Poklukar to negira, a za slovenačku televiziju je rekao da vlada svojom odlukom samo daje "socijalni benefit" onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih. Premijer Janez Janša izjavio je da vlada, uprkos protestima, neće odustati od mera protiv širenja zaraze, a mere su od same najave mnogo povećale interesovanje za vakcinaciju.

Portparol slovenačke vlade zadužen za proces vakcinacije Jelko Kacin izjavio je da je od početka ovog meseca broj vakcinisanih za nedelju dana povećan dva do tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu