Danas pada odluka o školama

Danas u podne roditelji saznaju po kom modelu će njihovo dete sledeće nedelje pratiti nastavu.

Izvor: Blic

Petak, 17.09.2021.

07:30

Danas pada odluka o školama
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kako Blic saznaje, nova odluka po kojoj će se ovo procenjivati doneta je u četvrtak, a ona podrazumeva da odeljenja sa više od 16 đaka prelaze na onlajn ukoliko je posle deljenja grupe i prelaska na kombinovani model u jednoj od grupa naknadno došlo do oboljevanja više od tri đaka. Odnosno princip kod podeljenih odeljenja je kao za razrede do 16 učenika.

Za danas je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka da li će biti testiranja đaka i nastavnika.

Situacija u gimnazijma nije najbolja, a broj odeljenja koji svakodnevno gubi uslov za redovno praćenje nastave prešao je 100, kaže Aleksandar Markov, presednik Foruma beogradskih gimnazija. Dodaje i da je primetno da se povećava broj učenika koji su inficirani i da je zbog toga situacija zabrinjavajuća.

"Kakva će biti procena Kriznog štaba teško je predvideti, ali svakako da ima više proostora da se razmišlja o nekim drugim modelima nastave nego o onome što smo čuli iz medija da se poveća broj obolelih u odeljenju sa dva na četiri učenika", kaže on.

Markov ističe da iako za sada nema zvaničnih potvrda, sasvim je izvesno da će se predlog o povećanju obolelih učenika u jednom razredu usvojiti jer je veliki broj odeljenja po sadašnjem modelu prešao na nastavu od kuće.

"Ako nije intencija da se pređe na neke druge modele nastave onda će se verovatno povećati broj zaraženih za prelazak sa redovnog na onlaj model", kaže Markov.

Prema njegovom mišljenju stav Kriznog štaba je da zadrži učenike na redovnoj nastavi.

"Mislim da stav Kriznog štaba nije da se menja ovaj model i da se prelazi na onlajn tako da je moj zaključak da će oni primeniti ovu varijantu povećanja broja zaraženih. Koliko je ona dobra ne mogu da tvrdim jer nisam lekar ali ako su lekari na početku školske godine utvrdila da je brojka dva zaražena učenika kritična onda kada se vidi da se taj broj povećava i da se nastoji prilagoditi situaciji i povećati broj mi je nekako neozbiljno i dodatno unosi konfuziju", zaključuje Markov.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da u ovom trenutku nije moguće održavatvi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.

"Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model", rekao je Ministar gostujući na TV Prva.

Još jedna od mogućih novina, koju je najavio Ministar prosvete Branko Ružić je da se u školama uvede testiranje učenika dva puta nedeljno. Za danas je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka ta odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: