"Antisrpstvo - novi 'trend' u regionu"

Postoji intencija u regionu da se antisrpstvo istakne u prvi plan i da se na tome jačaju i grade političke karijere, izjavio je diplomata Zoran Milivojević.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.09.2021.

18:03

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Jučerašnji sastanak crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Milivojević je ocenio kao pokušaj da na srpskom pitanju u regionu dvojica predsednika ostvare svoje političke ciljeve.

"Imam u vidu da obojica slabo stoje u svojim matičnim državama i da postoji problem kohabitacije i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Treba podvući da u ovome nisu direktno učestvovale vlade tih zemalja, u Crnoj Gori iz poznatih razloga, jer su stavovi aktuelne vlade i gospodina Ðukanovića do kraja suprotstavljeni, a u Hrvatskoj takođe postoji problem u kohabitaciji između predsednika Milanovića i premijera Plenkovića, odnosno vlade HDZ", istakao je Milivojević. Prema njegovim rečima, radi se o potezima za obezbeđivanje političke podrške u sopstvenim zemljama, ali i o građenju političkog saveza u regionu, čemu su, kako kaže, sklone i BiH i druge zemlje iz regiona.

"To vidim kao pokušaj da na domaćoj sceni i u regionu podignu svoj politički rejting i ponude temu koja je u ovom trenutku možda nešto aktuelnija nego ranije, da na tom antisrpstvu koje je dominiralo i u ovom njihovom susretu izgrade političku poziciju za neko buduće vreme", rekao je Milivojević.

On je naveo kako može da zamisli da ovi akteri počnu da koriste termin koji uveliko koriste velike sile o malignom uticaju Srbije u regionu.

"Očigledno je da se uspostavlja jedno političko savezništvo i jedan politički blok u suprotstavljanju uticaju Srbije u regionu, u situaciji kad je srpski uticaj sasvim sigurno porastao u regionu, kad politika Srbije daje određene rezultate i kad je interes Srbije došao do izražaja, a koji očigledno dovodi u pitanje te antisrpske strukture u regionu", izjavio je Milivojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: