Zagreb: "Ovo je poruka Srbiji"

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je danas u posetu Hrvatskoj.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat
Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat

Po dolasku u tu zemlju, on se sastao sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, i dvojica državnika su se posle susreta obratili medijima.

"Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci, kada se svetina išla fizički obračunati, zaustavila ih je policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje", rekao je Milanović u uvodnom obraćanju, prenosi "Jutarnji list".

Milanović je izjavio da će se s crnogorskim čelnikom, nakon što on poseti premijera Andreja Plenkovića i šefa Sabora Jandrokovića, još družiti kratko vreme na Brionima.

"Zadovoljan sam današnjim boravkom u Zagrebu, Zahvalan sam na pozivu za uzvratnu posetu i na dobrom izboru termina za realizaciju poseta. Želim izneti viđenje naših odnosa, Hrvatsku doživljavamo kao dobrog suseda, koja nas podržava, imamo intenzivnu razmenu iskustava vezano za pregovore prema EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišem nivou, u prilog tomu ide i današnji posjet. Bili smo u razgovorima fokusirani na euroatlantske napore, ponovio bih da za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Europe na zbivanja u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

"Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobivamo iz Moskve je da je naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od susjeda koji najbolje poznaju našu regiju imaćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Europi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Pričali smo i o bilateralnoj saradnji. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Nedavno smo dobili 10.000 Astrazeneka cepiva iz Hrvatske", dodao je predsednik Crne Gore.

Milanović je objasnio da je poziv Đukanoviću i poruka zvaničnom Beogradu.

"Poziv Đukanoviću je i poruka Beogradu, kada je kolega iz Crne Gore postavio pitanje podrške međunarodne zajednice novim izborima u Crnoj Gori je pitanje izvan mog dosega. Ali prisećam se svega što je prolazila Hrvatska, rešavali smo se uticaja međunarodne zajednice kao zarazne bolesti. Nepostojeći Berlin, nepostojeći Brisel kada je pitanju podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu... moja je poruka: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU. Šta sad stoji između EU-a i Crne Gore? Izbori u Francuskoj? Da, ali i to će brzo proći. To što nema rata, nema razloga da Evropa drži oči zatvorenima", rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list.

"To se ne radi"

Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat
Foto: EPA-EFE/ Antonio Bat

Predsednik Milanović je prokomentarisao poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića da svi Srbi u svetu razviju zastave na Dan srpskog jedinstva.

"Ja ne pozivam Hrvate da po Srbiji mlataraju hrvatskim zastavama jer to je nezdravo, to se ne radi. Drago mi je da su hrvatski Srbi, to je bilo na sugestiju Milorada Pupovca, ostali hladne glave", rekao je Milanović.

Obojica čelnika govorili su i o poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

"Nije ispravno izvlačiti generalne zaključke iz činjenice da neko nekoga posećuje", rekao je Milanović.

"Nisam tu da tumačim razloge zbog kojih neka od evropskih država ima ovakav ili onakav odnos prema bilo kojoj zemlji, vi ste spomenuli Merkel. Prema onome što je aktuaena politika Srbije prema Crnoj Gori, ta politika kaže da je pravo Srbije da štiti ugrožena prava Srbije u drugim državama, Ja to čitam kao ugrožavanje suverentiteta drugih država. Osobito obzirom na događanja 90-tih. Nadajmo se da nećemo morati prolaziti kroz isti scenario", objasnio je Đukanović.

"Sumnjam u iskrene namere Srbije za članstvo u EU"

Predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da sumnja u iskrene namere Srbije da postane članica Evropske unije.

“Zaista sumnjam u stvarne ciljeve beogradske politike kad je u pitanju clanstvo u EU-u”, rekao je Milanović, koji je to nazvao “mimikričnim, kvazi ciljem” Beograda, prenela je Hina.

Hrvatski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crogorskim predsednikom Milom Ðukanovićem, rekao da je put prema clanstvu “jako težak” jer su to “nova pravila igre” koja zahtevaju “pravu demokratiju” u kojoj, kako je kazao, nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti.

Komentarišući nedavnu posetu kancelarke Angele Merkel, Milanović je rekao da iz toga ne treba izvlačiti nikakve zaključke o zapadnim preferencijalima prema Beogradu.

"Ako te prečesto posećuju onda sa tobom nešto nije u redu", rekao je Milanović i dodao:

“Posećivali su i Miloševića i bio je sjajan partner. I onda ga više nisu posećivali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu