"Kovid propusnica - jedino rešenje"; evo na koga bi se odnosila

Beograd -- Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da su kovid propusnice najefikasnije i najpravičnije rešenje.

Izvor: RTS
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Ta mera bi se odnosila na kafiće, restorane, noćne klubove, ali definitivna odluka još nije doneta.

Janković je i rekao da to što ima manje hospitalizovanih nego ranije, iako je mnogo novozaraženih, jeste efekat vakcine.

Međutim, kako ističe, to nije dovoljno i ne možemo da se opustimo.

"Mnogo je hospitalizovanih i životno ugroženih, zahvaljujući tome što je malo više od polovine vakcinisanih građana imamo drugačiji odnos broja zaraženih i tešku sliku. Vakcina i kad ne zaštiti potpuno od simptoma, štiti od težih posledica bolesti, manje su šanse da vakcinisani premine", rekao je imunolog.

Smatra i da se problemi koje imamo sa sprovođenjem mera najviše vide u gradskom prevozu, gde postoji rizik od prenošenja zaraze.

"Nismo u mogućnosti da se autobusi pune do trećine i polovine kapaciteta. Tako da je maska uz vakcinu ostala glavno sredstvo zaštite i zato ne bi trebalo da bude razumnog razloga da neko ne nosi masku, najavljene su strože inspekcije, ali sa kontrolom treba apelovati i na svest", poručuje član Kriznog štaba.

Kada je reč o kovid propusnicama, Janković kaže da odluka još nije doneta, ali smatra da bi to bilo najpravičnije i najefikasnije rešenje.

"Neki smatraju da to krši ljudska prava, ali zavisi o čemu tačno govorimo. Mislimo na to da za neko okupljanje, gde je zabava, što nije nasušna potrebna, da je potrebno da bi se obezbedila sigurnost onih koji su tu, da se tom mestu pristupa ili sa dokazom o vakcini, negativnim testom na kovid, ili da je preležao bolest", istakao je Janković.

Dodaje da su tako ljudska prava ispoštovana.

"Ako je neko odbio vakcinu, što je legitimno, smatram da je pravičan balans za zaštitu ostatka zajednice, da na drugi način zaštiti tu istu zajednicu", rekao je Janković dodajući da bi se to odnosilo na restorane, kafiće, noćne klubove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu