Zašto se susedi plaše i spominju se ratovi - zbog srpske trobojke? VIDEO

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izazvao je različite reakcije zvaničnika iz regiona

Izvor: B92
Podeli
Printskrin TV Prva
Printskrin TV Prva

Dok su Srbi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pozdravili inicijativu, mnogi su proslavu praznika ocenili kao buđenje velikosrpskog nacionalizma, pa i kao povratak u devedesete. Istraživali smo: Kome smeta srpski državni praznik?

Zastave Srbije vijorile su se od Makedonije do Hrvatske. Međutim, mnogi mediji i zvaničnici regiona nisu bili očarani bojama srpske trobojke, već su, gotovo zastrašeni, ponovo govorili o ratu, a o Srbima kao agresorima.

"Ovde nema govora o devedestim niti se bilo čime što se može povezati sa tim periodom. Reč je o rekaciji Srbije i sprkog naroda na posledice po srpski narod iz devedesetih godina", smatra novinar Bojan Bilbija.

Predsednik Saveta Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da bi region bio zadovoljan da Srbija kleči.

"Zagrebu, Prištini i Sarajevu odgovara samo ona Srbija koja bi prihvatila tu matricu. Taj narativ. Koja bi prihvatila da Srbija kaže DA, mi smo agresori, zločinci, mi se izvinjavamo, mi klečimo, mi molimo za oproštaj", ističe Linta.

U Crnoj Gori i Republici Srpskoj srpskih zastava bilo je gotovo na svakom koraku. U Hrvatskoj, sa druge strane, isticanje zastava stranih država regulisano je posebnim propisima i zakonima.

"Hrvatska nije moderna demokratska, multietnička država u kojoj svaki njen građanin može da kaže svoju nacionalnu pripadnost", kazao je Linta.

Pominjanje ratova na prostoru bivše Jugoslavije predstavlja zamenu teza. Zemlje regiona nisu u strahu od krvoprolića, već od jake, stabilne i ujedinjene Srbije.

"Snaga Srbije svi veliki projekti, državnici koji nas posećuju, pokazuju da bez Srbije ni dijalog, ni rešenje ni stabilnost nije moguća", napominje Bilbija.

"Ključ je: Šta je to zajednički cilj, cilj je mir, odsustvo sukoba, stabilnost regiona, a onda i drugi veliki ideali, sloboda, jednakost, ravnopravnost i progres svakog pojedinca koji živi u bilo kojoj od ovih država", ističe direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević.

Kada susedne zemlje slave državne praznike uz pokliče i muziku koja poziva na fašizam, reakcije međunarodne zajednice nema. Naši sagovornici smatraju da će i naš praznik za nekoliko godina biti sasvim normalno prihvaćen u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 107 idi na stranu