Pretumbavanje u Dauning stritu: Džonson smenio ministre

Nakon višenedeljnih glasina, britanski premijer Boris Džonson u sredu je rekonstruirao svoju vladu.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

21:01

Pretumbavanje u Dauning stritu: Džonson smenio ministre
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Džonson je rekonstruisao da bi stvorio "ujedinjeni tim" za razdoblje nakon pandemije, udaljivši se od svog ministra spoljnih poslova Dominika Raba.

Nakon godinu i po jako bolne krize kovida 19 u Velikoj Britaniji i oštro kritikovanog odlaska iz Avganistana, dok Bregzit ometa snabdevanje zemlje, šef konzervativne vlade pokušava da pronađe novi elan.

Zamenjen je šef diplomatije Dominik Rab, koji je postao ministar pravosuđa i potpredsednik vlade, što je funkcija koju je do sada de facto obavljao dok je vodio vladu u proleće 2020. kada je Boris Džonson hospitalizovan zbog kovida.

Taj 47-godišnji liberal bio je na udaru kritika zbog nereagovanja na avganistansku krizu. On je ostao na Kritu u trenutku kada je Kabul pao u ruke talibana sredinom avgusta i zatim je okrivio vojsku za određene greške tokom evakuacije iz Avganistana.

Ministrica spoljne trgovine Liz Tras, (46) ga zamenjuje na toj strateškoj funkciji, dok Velika Britanija pokušava da osnaži svoj položaj na međunarodnoj sceni nakon Bregzita.

Ministar obrazovanja, Gavin Vilijamson, odlazi iz vlade kako se očekivalo nakon zatvaranja škola tokom karantine i fijaska na ispitima koji su uslijedili, a isti je slučaj i s ministrom pravosuđa Robertom Baklandom i ministrom stanovanja Robertom Dženrikom.

Međutim, miljenik konzervativne štampe, mladi i popularni ministar finansija Riši Sunak,(41) je potvrđen, kao i minisarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Dauning strit je predstavio pruređivanje vlade kao način "izgradnje jakog i ujedinjenog tima za najbolju obnovu nakon pandemije s ciljem ujedinjavanja i ujednačavanja cele zemlje".

Ova objava stiže u osetljivom trenutku za šefa vlade koji je u Dauning strit stigao u leto 2019. i uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima u decembru 2019.

Nedavno ispitivanje instituta YouGov pokazuje pad popularnosti konzervativaca na 33 odsto, koje je prvi puta od početka godine pretekla Laburistička stranka (35 posto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: