Haiti klizi u haos?

Smenjeni državni tužilac haićanske prestonice Port-o-Prensa, samo nekoliko sati pre smene, zatražio od suda da optuži premijera za saučesništvo u ubistvu Moiza.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.09.2021.

09:24

Haiti klizi u haos?
Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn, File

Podsetimo, predsednik Žovenel Moiz svirepo je ubijen u svojoj rezidenciji.

Ovaj zahtev smenjenog tužioca bi mogao dodatno da destabilizuje Haiti koji se posle atentata na predsednika našao na udaru snažnog, razornog zemljotresa, prenosi AP.

Tužilac Bed-Ford Klod uputio je sudu ovaj zahtev i istovremeno pozvao premijera Enrija, koji ga je smenio sa položaja, da dođe u tužilaštvo i objasni zbog čega je samo nekoliko sati nakon atentata dva puta razgovarao sa glavnoosumnjičenim za ubistvo predsednika Žovenela Moiza.

"Imamo dovoljno kompromitujućih elemenata da protiv Enrija podignemo direktnu optužnicu", poručio je tužilac Klod neposredno pre nego što će biti smenjen sa položaja.

Portparol premijera Enrija nije odgovorio na molbu izveštača AP da prokomentariše navode tužioca.

Nije jasno da li Klodova smena ima ikakvog uticaja na tok celog slučaja i da li je tužilac smenjen pre nego što je podneo zahtev sudiji.

AP je imao uvid u pismo u kojem u ponedeljak premijer Enri poručio tužiocu Klodu da je otpušten zbog "ozbiljne administrativne greške" ne navodeći o kojoj grešci je reč.

Smenjeni tužilac Klod tvrdi da je premijer Enri uputio sporne, inkriminišuće telefonske pozive u 04:03 i 04:20 ujutro 7. jula i dodaje da dokazi nedvosmisleno potvrđuju da se glavnoosumnjičeni Žozef Badio u to vreme nalazio u blizini predsedničke rezidencije.

U dokumentu od dve stranice, smenjeni tužilac tvrdi da su pozivi trajali ukupno sedam minuta i da je Enri u to vreme bio u hotelu Montana u Port-o-Prensu.
Ministar pravde Rokfeler Vinsent naredio je šefu nacionalne policije Haitija da pojača obežbedjenje oko tužioca Kloda jer je u posljednjih pet dana primao "ozbiljne i uznemirujuće" pretnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: