Nedelju dana posle i odmah tuča u talibanskoj vladi

U vrhu talibanskog pokreta došlo je do velikog unutrašnjeg konflikta oko sastava nove vlade.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

08:30

Nedelju dana posle i odmah tuča u talibanskoj vladi
Foto: EPA-EFE/ STRINGER

Sukob između suosnivača talibanskog pokreta Mule Abdul Ganija Baradara i člana kabineta Khalil ur -Rahman Hakanija dogodio se u predsedničkoj palati, saznaje Bi-Bi-Si iz dobro upućenih izvora u Kabulu.

Otkako je Baradar poslednjih dana nestao iz javnosti bilo je više nepotvrđenih izveštaja o neslaganjima u vrhu talibanskog rukovodstva, ali oni su zvanično demantovani. Talibani su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili "islamskim emiratom".

Novi privremeni kabinet čine isključivo muškarci i sastavljen je od talibanskih zvaničnika od kojih su neki poznati po napadima na američke snage. Jedan talibanski izvor rekao je za Bi-Bi-Si da su Baradar i Khalil ur -Rahman Hakani - ministar za izbeglice i istaknuta ličnost u vojnom krilu pokreta, razmenili oštre reči, dok su se njihovi saradnici međusobno tukli.

Informacija o prošlonedeljnoj svađi u vrhu talibanskog pokreta potvrdio je jedan od talibanskih zvaničnika koji borave u Kataru. Izvori su rekli da je rasprava izbila, jer je Baradar, novi potpredsednik vlade, bio nezadovoljan strukturom privremenog kabineta, kao i da je spor nastao zbog neslaganja oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobedu u Avganistanu.

Baradar navodno smatra da naglasak treba staviti na diplomatiju i ljude koji su kao on učestvovali u pregovorima, dok iz Hakanijeve struje tvrde da je pobeda izvojevana u borbama. Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom, obavljao telefonske razgovore sa Donaldom Trampom 2020. godine, a pre toga je u ime talibana potpisao sporazum i Dohi o povlačenju američkih trupa.

Podsećanja radi, talibani su 7. septembra formirali novu vladu pošto su preuzeli kontrolu nad zemljom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: