"Generale Li..." i "On je lud"

Vašington -- Tokom posledjih meseci Trampove administracije, najviše rangirani američki general bojao se da bi bivši predsjednik SAD mogao pokrenuti rat s Kinom.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE JIM LO SCALZO
EPA-EFE JIM LO SCALZO

Zbog toga je, kako piše Vašington post, pozvao visokopozicioniranog kineskog generala kako bi ga uverio da Amerika ne namerava da napadne Kinu.

Konkretno, radi se o dva tajna telefonska poziva koja je general Mark A. Majli, zapovednik američkog Združenog štaba uputio svom kineskom pandanu, generalu Li Zuočhengu iz Narodnooslobodilačke vojske Kine. U njima je Majli uveravao Lija da SAD neće napasti Kinu, tvrdi se u novoj knjizi "Peril" čiji su autori proslavljeni novinar Vašington posta Bob Vudvord i takođe poznati politički reporter tog lista Robert Kosta.

Prvi poziv, prenosi Jutarnji list, dogodio se 30. oktobra 2020, četiri dana pre američkih predsedničkih izbora na kojima je Džo Bajden pobedio Donalda Trampa, a drugi 8. januara 2021, tokom poslednjih dana Trampovog mandata i samo dva dana nakon što su pristalice bivšeg predsednika SAD provalile u zgradu Kongresa na Kapitolu.

Povod za prvi poziv bile su obaveštajne informacije na osnovu kojih je Majli zaključio da kineske vlasti veruju da SAD spremaju napad na njihovu zemlju, nakon dizanja tenzija zbog vojnih vežbi u Južnom kineskom moru, a dodatno je njihovo verovanje ojačala Trampova tradicionalno agresivna retorika prema Pekingu.

"Generale Li, uveravam vas da je Vlada SAD stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti, niti planiramo bilo kakve kinetičke operacije protiv vas", poručio je Majli. Ali, američki je general napravio i korak više, navodi se u knjizi, i obavezao se da će upozoriti kineskog generala ako bi do američkog napada zaista moglo doći.

"Generale Li, znamo se već pet godina. Ako ćemo napasti, ja ću vas nazvati pre toga. To neće biti iznenadni napad", rekao je Majli, a Li mu je poručio da će ga držati za reč, tvrdi se u knjizi.

U drugom pozivu Lija više nije bilo lako uveriti u američke namere, piše Vašington post. Majli mu je tog 8. januara, u izrazito napetoj atmosferi u SAD, ali i svetu koji je sa zaprepašćenjem dva dana ranije posmatrao događaje na Kapitolu, poručio: "Mi smo 100 odsto stabilni. Sve je u redu. Ali, demokratija ponekad može biti malo 'šljampava'."

Kako se potom navodi, američki gneral Trampu uopšte nije otkrio da se razgovor održao. Naime, Majli, kog je Tramp sam izabrao na funkciju 2018., nije imao poverenja u predsednika. Štaviše, smatrao je da je Tramp "duševno klonuo" nakon izbora, što je rekao i čelnicom Zastupničkog doma u Kongresu, Nensi Pelosi.

U drugom razgvoru, Pelosi je pozvala Majlij jer je želela da zna "kakve su namere SAD na raspolaganju da se spreči nestabilni predsednika pokrene rat i lansira nuklearno oružje".

"On je lud. Znaš da je lud", rekla je navodno Pelosi, dok je Majli odvratio: "Slažem se s tobom o svemu."

Majli je dvoumljenje o Trampovoj mentalnoj stabilnosti i njegovim motivima imao još mesecima pre tih događaja, navodi knjiga, a posebno ga je brinulo to što je predsednik uporno odbacivao da isključi napad na Iran kao jednu od opcija rešavanja "situacije" s Teheranom. Ista je stvar mučila i direktorku CIA Đinu Haspel koja je Majliju rekla da ne može da veruje da bi zemlja napala nekog zbog ega predsednika.

Nadalje, Majli je okupio visokopozicionirane vojne starešine kako bi zajedno prošli kroz proceduru lansiranja nuklearnog oružja. Šef Združenog štaba jasno im je rekao da samo predsednik SAD može dati naredbu za korišćenje nuklearnog oružja, ali da je ključno da u proces uključe i njega. Gledajući svakog od njih u oči Majli je zahtevao da mu kažu da su ga razumeli i da će se držati te "zakletve".

Majli međutim, nije bio jedini visoki zvaničnik u američkoj administraciji koji se bojao potencijalne nacionalne krize koju bi Tramp mogao da izazove. Tako je direktorka CIA Đina Haspel Majliju rekla da "je zemlja na putu prema puču desnih ekstremista".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 440 idi na stranu