Nova uzurpacija Dejtona? "Odakle njoj pravo da se meša"

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za pravna pitanja prokomentarisao je upozorenje da građani BiH ne putuju u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.09.2021.

13:06

Nova uzurpacija Dejtona?
Foto: Depositphotos/Mehaniq

Dodikov savetnik Milan Tegeltija kazao je da ta izjava ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković predstavlja "novu uzurpaciju i ponašanje suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu".

Tegeltija je, u izjavi za Srnu, istakao da Predsedništvo BiH "nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dve zemlje".

Upitao je i odakle ministarki inostranih poslova, kao delu izvršne vlasti u BiH, pravo da se meša u pravosudne postupke druge države, da ih procenjuje, iako za to nije dobila zahtev nadležnih pravosudnih organa u BiH. Podsetio je da je Predsedništva BiH kao kolektivni organ nadležno za vođenje spoljne politike.

Deo medija u BiH i Hrvatskoj objavio je u utorak da je iz MVP BiH, na čijem čelu je ministarka Bisera Turković iz Stranke demokratske akcije, izdato upozorenje u kome se saopštava da institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti.

Stoga se, kažu, preporučuje državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u, kako se navodi, "odbranu" BiH od 1992. do kraja 1995. godine da ne putuju u Srbiju.

Ova preporuka, međutim, nije objavljena i na zvaničnom portalu Saveta ministara BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: