Đukanovićev tekst o demokratiji

Podgorica -- Crnogorski predsednik Milo Đukanović tvrdi da su dešavanja u poslednjih godinu dana dovela u pitanje osnovne principe demokratije u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Tvrdi, takođe, da je primera puno.

"Gotovo da ne postoji oblast društvenog i političkog delovanja u Crnoj Gori u kojoj nisu dovedeni u pitanje osnovni principi demokratije", naveo je Đukanović povodom Međunarodnog dana demokratije.

Svedočimo, kaže, urušavanju demokratskih institucija, političkoj i društvenoj polarizaciji, kampanji dezinformacija, dezavuisanju medijskog pluralizma i pretnjama novinarima, isključivosti i odsustvu demokratske participacije, izostanku odgovornosti i transparentnosti u radu.

"Nadam se da svi akteri počinju da shvataju da odgovore na ogromne izazove crnogorske demokratije ne možemo dati nikako drugačije do kroz dijalog i saradnju, i prihvatanje i podelu odgovornosti. Na svim nivoima i od svih učesnika", kaže Đukanović, preneo je portal RTCG.

Građani Crne Gore, dodao je, zaslužuju da žive slobodno u demokratskoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Na svim organima vlasti je da poštuju demokratske standarde, i da uvek i svuda zaštite građanina, jer, kako navodi, "samo građanska Crna Gora može savladati teško breme podela i voditi zemlju dalje na evropskom putu.“

Ukazao je da, iako ohrabreni mirnom tranzicijom vlasti nakon parlamentarnih izbora i prvim priznanjem izbornih rezultata od uvodjenja višestranačja, protekla godina demokratskog života u Crnoj Gori je potvrdila "istinitost teze da se demokratija ne uzima sama po sebi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu