"Tužićemo Srbiju, nismo smetnuli s uma"

Zagreb -- Hrvatska nije smetnula s uma podizanje tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu, na tome se radi, rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

UŽIVO Državni praznik koji se slavi prvi put: "Spajanje Srba sa obe strane Drine"

Na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv srpskog predsednika Aleksandra Vučića za isticanje srpske zastave, odgovorio je predsedavajući Gordan Jandroković, rekavši da to nije tema i da je ta "inicijativa promašena".

Hrvatski sabor je danas otpočeo redovno jesenje zasedanja sa "aktuelnim prepodnevom", kada poslanici postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

Na pitanje Stipa Minarića iz opozicionog Domovinskog pokreta, kada će biti podignuta tužba protiv Srbije sa zahtevom za ratnu odštetu, Plenković je odgovorio da je ta tema dignuta na bilateralni nivo.

"Radimo na tome, nismo to smetnuli s uma. Dijalog koji naši ministri i ja lično vodimo s udruženjima hrvatskih logoraša, iskreni su i konkretni. Mi ćemo na tome istrajati, nastojaćemo da pravda bude realizovana. Bitno je da istina o Domovinskom ratu nije upitna. Svesni smo patnje svih onih koji su prošli logore, nismo to zaboravili", rekao je Plenković.

Miranić je dodao da tužba i ratna odšteta nisu pitanje novca već dostojanstva i primeti da pojedinci gube privatne tužbe protiv Srbije i još, kako je rekao, moraju da plate sudske troškove.

On je upitao zašto država Hrvatska ne stane iza tih ljudi, ali na to nije dobio odgovor.

A na molbu jednog poslanika da parlament osudi poziv predsednika Srbije Vučića da svi Srbi u svetu istaknu srpsku zastavu, povodom današnjeg obeležavnaja Dana srpskog jedinstva, odgovorio je predsednik sabora Jandroković. On je podsetio da je juče rečeno ono što je, kako je rekao, trebalo da bude kazano.

"O tome možete govoriti tokom rasprave, nemamo posebno tačku o tome, ta tema ne zaslužuje posebnu raspravu jer je inicijativa promašena, svima je jasno. Drago mi je da su se pripadnici srpske manjine o tome izjasnili", rekao je Jandroković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu