Sve više Slovenaca bi da se vakciniše. Zašto?

Odluka Vlade Slovenije da je za rad, kupovinu, vožnju javnim prevozom i niz drugih aktivnosti potrebna kovid potvrda, povećala je interes građana za vakcinom.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

10:33

Sve više Slovenaca bi da se vakciniše. Zašto?
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Kako javljaju slovenski mediji, pozivajući se na podatke s mesta za vakcinaciju protiv koronavirusa, u utorak se vakcinisalo oko 7.000 ljudi, skoro dvostruko više od uobičajenog prosjeka zadnjih tjedana.

Najviše je želelo da primi vakcinu "Džonson i Džonson", jer je za imunizaciju dovoljna jedna doza, a na nekim je mestima u Ljubljani interesovanje za cepljenje je bilo toliko da su za neke morale da se naruče vakcine za sledeći dan.

Zaoštravanje mera i uvođenje PCT uslova (preboleli, cepljeni, testirani) za rad, odlazak u tržni centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne delatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga, uvedeno je zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Premijer Janez Janša izjavio je da su mere pooštrene kako bi se izbeglo ponovno "zatvaranje", i naveo da alternative nije bilo.

Oni koji nisu vakcinisani i nisu preboleli još uvek kovid 19, svoj zdravstveni status kada je reč o ovoj infekciji mogu da dokažu negativnim testom na koronavirus.

Jednu dozu vakcine u Sloveniji je do sada dobilo 49 odsto populacije, a sve potrebne doze 44 odsto, što je za suzbijanje opasnije i zaraznije delta varijante koronavirusa premalo, smatraju stručnjaci.

U utorak je u Sloveniji zabeleženo skoro 1.400 novozaraženih, svaki četvrti test bio je pozitivan, a tri obolele osobe su preminule od posledica kovid 19. U bolnicama je na kovid odeljenjima 333 obolelih, dok ih je pre nedelju dana bilo 229.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: