Vasiljević: "Na konferenciji sa Merkelovom ispoštovali smo pravilo" VIDEO

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević govorila je danas kako je izgledala organizacija posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

"Vučića je to pogodilo, nije mogao ni da pretpostavi" VIDEO

Vasiljević je za TV Prva pojasnila da je veliki broj novinara bio akreditovan za konferenciju za medije Merkelove i Vučića, od toga samo 50 iz Srbije i regiona.

"9. marta su kolege obaveštene da neće moći da prisustvuju konferenciji za štampu na molbu nemačke strane da se poštuje pravilo razmaka od 1,5m sa svih strana stolice. Videli ste da konferencija nije održana u sali u kojoj se inače održavaju konferencije, već u većoj, sali "Jugoslavija", upravo zbog toga", rekla je ona.

Doneta je odluka da samo elektronski mediji dobiju mogućnost pristustva konferenciji, jer je tako moguće da bude objavljeno više fotografija i snimaka.

"Zaboravili su da kažu da na konferenciju za štampu nisu ušli ni Alo, ni Informer ni B92", kazala je ona.

Kazala je da su na konferenciji 2 pitanja postavili novinari domaćih medija, RTS i Tanjug, a 2 pitanja su postavili nemački mediji.

"Nemačka agencija dpa nikada nije bila na strani vlasti, zbog činjenice da dolaze iz zemlje iz koje dolaze", pojasnila je ona i dodala da je bila namera vlasti da cenzuriše pitanja novinara, ta agencija ne bi imala mogućnost postavljanja pitanja.

RTS je izabran da postavi pitanje, jer ima to pravo svaki put kad strani državnici dolaze u Srbju, a Tanjug je pokušavao da dogovori intervju sa Merkelovom, ali kako to nije uspeo, dobio je pravo na pitanje na konferenciji.

"Da su pratili, znali bi da se na taj način organizje svaka konferencija za štampu i u Briselu, i u Berlinu. Pitanja se raspoređuju na taj način. Isto je bilo u Albaniji, 2 pitanja iz Albanije, 2 iz Nemačke", rekla je Vasiljević.

Kako je pojasnila, svim medijskim grupacijama koje imaju više medija, kao što su i B92 i Tanjug poslala je poruku da mogu, zbog velikog interesovanja, na konferenciju da pošalju samo jednog novinara i jednu kameru.

"Ja sam Junajted grupi, vašoj televiziji i B92, svima koji imaju u svom vlasništvu više medija 11. septembra poslala istu poruku da zbog interesovanja medija vaša grupacija može da pošalje jednog novinara i jednu kameru", rekla je ona.

Istu poruku poslala je i direktoru N1 Igoru Božiću.

"On je meni posle jednog minuta ogovorio: ok, neka onda uzmu od nas. Ja ću javiti Slobi (Georgievu)", rekla je ona.

Kao razlog što pojedini mediji tvrde da nisu mogli da postave pitanja Angeli Merkel, navodi to da je između njih došlo do nerazumevanja.

"Šta se između njih dogodilo, ne znam. Nije problem u meni ni u pres službi predsednika, već u njihovoj međusobnoj komunikaciji", rekla je Vasiljević.

Dodaje da je tog dana, 13. septembra komunicirala sa kolegom iz N1 i da nijednog trenutka nije izrazio želju da postavi pitanja na konferenciji za novinare.

"Oni često koriste trik da kada ja odjavljujem konferenciju podignu ruku i postave tada pitanje", rekla je ona.

Vasiljević kaže da je pri poseti stranih državnika pravilo da se postavlja po 1 pitanje ili 2 pitanja za domaće i strane medije, a nekad čak i bez pitanja, kao kada je u poseti predsednik Kine Si Đinping.

"Meni je žao što je tako, ali molim ih da se u ime svoje grupe dogovore ko će biti njihov predstavnik, što se nas tiče dobrodošao je svako ko dođe", rekla je ona.

Vukašin Obradović za list "Danas", izjavio je da je boravak Merkelove u Srbiji očegledno pažljivo planiran i da je "čak unarped predvidjeno ko će i koja pitanja da postavi", kako se ne bi "talasalo" sa pitanjima koja nisu u korist predsednika.

U istom tesktu, direktor Njuz maks Adrije Slobodan Georgiev naveo je da novinarima tog medija nisu mogli da prisustvuju konferenciji, iako su poslali akreditacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu