Taibani pozvali Vašington da bude velikodušan

Talibani su pozdravili danas pomoć od 1,2 milijarde dolara koju je međunarodna zajednica obećala za Avganistan i pozvali SAD da pokažu veću velikodušnost.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

17:19

Taibani pozvali Vašington da bude velikodušan
Foto:EPA-EFE/STRINGER

"Zahvaljujemo i pozdravljamo preuzete obaveze sveta od oko milijardu dolara pomoći pozivamo ih da nastave pružanje pomoći Avganistanu", rekao je Amir Kan Mutaki, vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova u novoj avganistanskoj vladi.

"Amerika je velika zemlja, oni treba da pokažu velikodušnost", dodao je on na konferenciji za novinare.

SAD su u okviru inicijative UN, u ponedeljak, obećale oko 64 miliona dolara za humanitarne organizacije koje rade u Avganistanu. U poređenju sa tim Vašington je potrošio 2.000 milijardi dolara za 20 godina avganistanskog sukoba.

"Islamski emirat", kako talibani nazivaju Avganistan, "je pomogao SAD olakšavajući njihovu evakuaciju. Ali umesto zahvalnosti oni govore o nametanju sankcija našem narodu", rekao je Amir Kan Mutaki.

To je bio osvrt na oko 123.000 ljudi evakuisanih iz Avganistana krajem avgusta u velikom vazdužnom mostu.

Od dolaska talibana na vlast 15. avgusta Avganistan je delimično u zastoju, posebno zbog prekida finansijskih tokova s inostranstvom, koji daju život privredi pogođenoj posle 40 godina rata. UN su u ponedeljak saopštile da su se zemlje donatori obavezale da će dati ukupno 1,2 milijarde dolara pomoći Avganistanu ne precizirajući kolika suma će biti dodeljena kao hitna pomoć.

"Islamski emirat će učiniti sve što može da tu pomoć prosledi ljudima kojima je potreban na potpuno transparentan način", dodao je novi avganistanski šef diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: