Kakvu Nemačku priželjkuje Francuska?

U Parizu s pažnjom prate predizbornu kampanju u Nemačkoj i očekuju ishod izbora.

Izvor: DW

Utorak, 14.09.2021.

13:08

Kakvu Nemačku priželjkuje Francuska?
Foto:EPA-EFE/AXEL SCHMIDT / POOL

Za francusku vladu i predsednika Emanuela Makrona postoje i dobri i loši scenariji.

Francuski državni vrh u više navrata je dao do znanja da ne želi da se meša u nemačku predizbornu kampanju. Francuski predsednik Emanuel Makron to je pokazao ove nedelje kada su mu u posetu došli kandidati za kancelara Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Olaf Šolc. Makron se vidno trudio da pred novinarima sakrije koji mu je od dvojice kandidata simpatičniji.

"Francuska vlada u principu i kod jednog i kod drugog kandidata vidi i prednosti i mane“, kaže Paskal Tibi, berlinski dopisnik Radija Frans internasionale. Iz Pariza ipak poručuju da se izbori za Bundestag koji se održavaju 26. septembra ne tiču samo Nemačke, već i ostatka Evrope.

Svi kandidati su prihvatljivi?

Partneri u EU na prvi pogled mogu da odahnu kada su u pitanju kandidati na nemačkim izborima. I Lašet i Šolc, kao i kandidatkinja Zelenih Analena Berbok, važe kao izuzetno proevropski orijentisani političari. Ali uz svakog od njih vezuju se različita očekivanja.

Analitičari, kao i krugovi bliski francuskoj vladi, kažu da bi Makron u Šolcu i Analeni Berbok imao partnere koji bi ga podržali u reformama Pakta stabilnosti i ekonomskog rasta EU, ali i u njegovim nastojanjima da Unija bude više socijalna. I SPD i Zeleni, za razliku od nemačkih demohrišćana (CDU/CSU), podržavaju ideju da se investicije nakon pandemije povećaju.

Šolc je, nakon posete Parizu, naglasio da, kao i francuski predsednik, teži pojačanom suverenitetu EU, i to i na ekonomskom i tehnološkom planu.

Ali Lašet zato, kao i njegovi demohrišćanski prethodnici Konrad Adenauer i Helmut Kol, ima prednost zbog činjenice da je iz Porajnja, a time je automatski bliži Francuskoj, ne samo geografski, već i tradicijom. „Bliskost Francuskoj tamo je gotovo biološki predodređena“, smatra novinar Tibo. Osim toga, Lašet je i ranije kritikovao uzdržanost Berlina prema reformskim idejama iz Pariza.

Lašet takođe važi za pobornika jačanja EU kao industrijske sile, a tokom boravka u Parizu predložio je i pokretanje nemačko-francuske inicijative u borbi protiv terorizma. U Parizu se na demohrišćane osim toga gleda i kao na pouzdane partnere kada su u pitanju, za Francusku veoma važni, projekti vezani uz vojnu industriju.

Problematični koalicioni partneri

Ali dok sa strankama koje će najverovatnije formirati buduću vladu Francuzi nemaju preteranih briga, problematičnije je sa strankama s kojima će Unija ili SPD morati u koaliciju. "Sa Zelenima je problem pre svega s projektima na planu vojne industrije. Šef nemačkih liberala (FDP) Kristijan Lindner takođe je problem za Pariz zbog tvrdokornog stava kada je u pitanju finansijska politika EU“, smatra Žana Puljerin iz londonskog trusta mozgova Evropski savet za spoljnu politiku (ECFR).
Foto:EPA-EFE/AXEL SCHMIDT / POOL
Još jedna horor vizija muči Pariz: ponavljanje scenarija s poslednjih izbora kada je Nemačka, a i Evropa, čekala gotovo pola godina na formiranje nove vlade. "Nama je potreban efikasan nemački partner“, kaže jedan francuski diplomata ukazujući i na činjenicu da Francuska početkom sledeće godine preuzima predsedavanje Savetu EU i da su mnogi projekti već dogovoreni s Nemačkom, koja je predsedavala EU u drugoj polovini prošle godine.

Neki analitičar međutim primećuju da bi Makronu možda i odgovarali dugotrajni pregovori o formiranju koalicije, koji bi potrajali do aprila sledeće godine, kada se u Francuskoj održavaju predsednički izbori. Tako bi Makron imao podršku iz Berlina i jednu poznatu sagovornicu - Angelu Merkel. Ona se nakon izbora povlači iz politike, ali će na vlasti ostati sve dok njenu funkciju ne preuzme novi kancelar ili kancelarka Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: