Užasan snimak objavljen na Tviteru; Pogazili su sva obećanja VIDEO

Ponovo uznemirujući snimci dolaze iz Avganistana. Talibani ljude sa ulica guraju u prtljažnik automobila.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2021.

09:38

Užasan snimak objavljen na Tviteru; Pogazili su sva obećanja VIDEO
Tanjug/AP Photo/Felipe Dana/Ilustracija

Na snimku, objavljenom na Tviteru se vidi muškarac, odnosno pripadnik talibana, kako najmanje četiri osobe gura u gepek. Pretpostavlja se, navodi Jutarnji list, da je u pitanju odmazda protiv bivših vojnika i vladinih službenika.

Mišel Bečlet iz Saveta za ljudska prava UN istakla je da postoje verodostojne informacije da talibani idu od kuće to kuće kako bi našli one koji su radili za bivšu vladu ili za SAD.

"Službenici i njihove porodice su pritvoreni. U nekim slučajevima su pušteni, u drugima su pronađeni mrtvi", kazala je ona.

Najnoviji snimak to i potvrđuje. Naime, na njemu je muškarac, odnosno pripadnik talibana, kako najmanje četiri osobe gura u gepek. Iranski dopisnik Tajuden Sorouš navodi da je snimak nastaou četvrti Salang Vat i da su svi muškarci Tadžici iz doline Pandžšir koji imaju dugu istoriju borbi protiv talibana, kao i da su jedni od nekoliko manjina koje su talibani često proganjali.

Nije tačno poznato zašto su ovi muškarci zatvoreni, ali to je usledilo nakon što su talibani zauzeli dolinu Pandžšir, poslednje uporište pripadnika odbrambenih snaga i antitalibanskog pokreta otpora.

"U suprotnosti s obećanjima talibana da će omogućiti ženama prava, protekle tri sedmice žene su progresivno isključene iz javne sfere", istakla je Bečlet i dodala da je devojčicama starijim od 12 godina zabranjeno pohađanje škole u nekim delovima Avganistana, a kancelarije za ženska prava više nisu u funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: