SAD dronom ubile humanitarca i šestoro dece - mislili su da je terorista VIDEO

Da li su Amerikanci u nedavnom napadu bespilotnim letelicama u Kabulu zamenili nevinog humanitarnog radnika teroristom Islamske države i ubili njega i decu?

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 13.09.2021.

18:06

SAD dronom ubile humanitarca i šestoro dece - mislili su da je terorista VIDEO
Foto:EPA-EFE/STRINGER

Nova istraga koju je sproveo Njujork Tajms sugeriše da je odgovor, nažalost, potvrdan.

Prema zvaničnom saopštenju Pentagona, 29. avgusta američke snage izvršile su vazdušni napad bespilotnom letelicom u kojoj su ubile teroriste takozvane Islamske države u Korašanu (ISIS-K), pogodivši njegov automobil natovaren eksploziva.

Tako su preventivnom akcijom sprečili ponavljanje stravičnog napada bombaša samoubice ispred aerodroma u Kabulu, izvedenog tri dana ranije, u kojem je 13 američkih vojnika i 169 avganistanskih civila čekalo na evakuaciju iz zemlje.

Ali u danima nakon napada nove informacije su sve više dovodile u pitanje zvaničnu verziju događaja o antiterorističkoj operaciji. Svedoci su rekli američkim medijima da je devet članova iste porodice, uključujući najmanje šestoro dece, ubijeno u napadu iz američke bespilotne letelice, vođenom paklenom vatrom.

"Mi nismo ISIS ili DAEŠ. Ovo je bila porodična kuća u kojoj su moja braća živela sa svojim porodicama", rekao je rođak žrtava za dodajući da je najmlađa žrtva dvogodišnja devojčica.

Portparol Pentagona priznao je da "ne može osporiti" izveštaje o civilnim žrtvama

Portparol Pentagona Džon Kirbi priznao je na konferenciji za novinare u Vašingtonu 30. avgusta da "nisu u poziciji da ospore" izveštaje o civilnim žrtvama i da "procenjuju i istražuju situaciju". Na pitanje novinara da li su obaveštajni podaci možda došli od talibana, Kirbi je odgovorio da SAD imaju "sopstvene obaveštajne podatke".

"Ali da budemo jasni, nijedna vojska ne čini više od SAD -a u izbegavanju civilnih žrtava i niko ne želi ubijanje nevinih ljudi. Ove izveštaje shvatamo vrlo, vrlo ozbiljno i kada utvrdimo da li su civili ubijeni u našoj operaciji, bit ćemo transparentni ", Dodao je Kirbi.

Prema istraživanju medija o ovoj najnovijoj vojnoj akciji u nedavno završenom 20 -godišnjem ratu u Avganistanu, objavljenoj u obliku članka i video izveštaja, američke snage su napravile tragičnu grešku i ubile nevinog avganistanskog civila - humanitarnog radnika i još devet članova njegove porodice, od kojih šestoro dece.

"Terorista" Zemari Ahmadi bio je radnik jedne američke humanitarne organizacije"

Žrtva, za koju su Amerikanci pogrešno zaključili da je terorista ISIS-a K, nakon ove istrage bila je Zemari Ahmadi (43), po struci inženjer elektrotehnike, koja je bila zaposlena u američkoj Upravi za hranu i lekove od 2006. siromašne i ratom pogođene zemlje, Nutrition and Education International (NEI). Raketa iz američkog drona pogodila je njegoa automobil dok se vraćao kući sa posla u blizini aerodroma Kabul.

General Mark Milei, načelnik štaba, kaže da je to bio "pošten udarac" protiv pripadnika ISIS-a K, koje su nadgledale američke obaveštajne službe i snimile ranije tog dana kako bi u vozilo ubacile ono što je nadzorni tim smatrao eksplozivom, kao i posetite čuvene "sigurne kuće“ ISIS K.

Ali istraga, sastavljena od opsežne analize snimaka nadzornih kamera, intervjua sa Ahmadijevim kolegama i članovima porodice i poseta lokaciji, baca vrlo ozbiljnu sumnju na tu verziju događaja.

Američki vojni zvaničnici priznali su da nisu znali identitet mete kada je doneta odluka o likvidaciji dronom, ali su zaključili da se Ahmadi ponašao sumnjivo. Budući da je vojna komanda tokom opasne i haotične evakuacije dala nižim, komandirima na terenu ovlašćenje da sami naređuju vazdušne napade, odluka o napadu nije bila tako strogo kontrolisana kao što bi inače bila.

Ahmadi je bio sumnjičav kada je na putu do posla zastao da pokupi kolege i laptop

Čini se da je ovo dovelo do tragične greške. Zato što je Ahmadi tog dana radio uobičajene poslove za svog poslodavca, kalifornijsku dobrotvornu organizaciju.

Ahmadi se tog dana oko 9 sati ujutru odvezao na posao, ali je usput pokupio jednog kolegu na jednoj adresi, laptop svog šefa na drugoj adresi i drugog kolegu na trećoj adresi. Istog jutra, američka vojska je navodno primetila osumnjičenog teroristu ISIS K kako napušta "sigurnu kuću" terorističke organizacije u belom automobilu, oko 5 kilometara od aerodroma. Čini se da su zaključili da je Ahmadi terorista i krenuli za njim.

Nakon što je pre posla stao na doručak, Ahmadi je tog jutra došao u automobil sa dva putnika u kolima u kancelariji NEI -a u Kabulu, gde ga je sigurnosna kamera snimila u 9:35. Kasnije je preveo tri kolege u policijsku stanicu pod kontrolom Talibana kako bi zatražio dozvolu za distribuciju hrane izbeglicama u obližnjem parku. Vratili su se u kancelariju oko 14 časova.

Napunjeni kanistri vodom, Amerikanci su mislili da je eksplozivno?

Prema ovoj istrazi, kanistri za koje je američka vojska mislila da su ispunjeni eksplozivom ili materijalima za njegovu proizvodnju, koje su Ahmadi i njegov kolega utovarili u automobil, zapravo su bili kanistri vode koje je nosio kući, gde njegova porodica nije imala vode za piće, i vodosnabdevanje je obustavljeno nakon što su talibani zauzeli grad i kada je pala prethodna vlada.

Pola sata kasnije izašao je iz kancelarije sa crevom za vodu kojim je napunio nekoliko plastičnih kanistera.

"Ja sam sam napunio rezervoare i pomogao mu da ih utovari u prtljažnik“, rekao je čuvar.

Čuvar i drugi Ahmadi kolega preselili su automobil do ulaza u kancelariju u 15:38. Ubrzo nakon toga, Ahmadi je automobilom otišao kući, prevozeći kući kolege. Jedan od njih je rekao za Njujork Tajms da ih je Ahmadi redovno vozio na posao ili kući. On tog dana nije svirao muziku kao obično, dodao je, iz straha od talibana.

Nakon što je ostavio kolege, odvezao se do svoje kuće u blizini aerodroma. Iako su američki zvaničnici priznali da to nije adresa koja je, prema obaveštajnim podacima, bio siguran dom pripadnika ISIS-a, taktički komandant je donio odluku da napadne automobil bespilotnom letelicom. Raketa Hellfire ispaljena je oko 16.50. Trebalo mu je oko pola minuta da pogodi metu.

Operater drona nije video decu. Auto i dvorište bili su puni dece

Operater bespilotne letelice je navodno video samo jednog odraslog muškarca kako pozdravlja Ahmadija, koji je još bio u automobilu, pa je "s razumnom sigurnošću" utvrdio da deca, žene i drugi civili neće poginuti u napadu, kažu američki zvaničnici.

Međutim, članovi njegove porodice koji su preživeli napad kažu da je nekoliko njegove dece i deca njegove braće izašlo u dvorište čim je Ahmadi došao, uzbuđeni što ga vide i ušli sa njim u automobil dok je on parkirao, što su nekada radili.

Motor automobila je još uvek bio upaljen kada je projektil doleteo i masakrirao ih.

"Sve žrtve su bile članovi moje porodice. Moj brat, moji nećaci, moja deca", rekao je za Romal Ahmadi, brat čoveka koji je Pentagon proglasio teroristom koji priprema novi napad na aerodrom.

Ubijeno je šestoro dece, petoro mlađih od 10 godina

I dok je Pentagon do sada priznao samo tri civilne žrtve, Ahmadijeva porodica navodi šestoro dece, jednog adolescenta i tri odrasle osobe koje su ubijene: samog Ahmadija i troje njegove dece, Zamira (20), Faisala (16) i Farzada (10) Ahmadijev rođak Naser (30) troje dece njegovog brata Romala, Arvina (7), Benjamina (6) i Hakata (2) i dve trogodišnje devojčice, Malika i Somaja.

"Svi su bili nevini", rekao je drugi Ahmadijev brat, Emal. "Kažete da je bio pripadnik ISIS-a, ali je radio za Amerikance."

I Ahmadi i njegov ubijeni rođak Naser ranije su podnosili zahtev za azil u SAD-u, za sebe i svoje porodice, kao saradnici Amerikanaca. Umesto novog života u Americi, daleko od talibanskog terora, ubili su ih američki projektili.

Vašington Post je takođe objavio sopstvenu istragu o smrtonosnom američkom napadu, koji je došao do sličnih zaključaka, uključujući i to da nema naznaka da je u Ahmadijevom automobilu bio deponovan eksploziv koji je eksplodirao prilikom udara projektila.

Podsetimo, general Milei i drugi američki vojni zvaničnici naveli su, navodnu sekundarnu eksploziju kao dokaz eksploziva i razlog za tako veliki broj kolateralnih žrtava.

Pentagon i dalje vodi sopstvenu istragu

Nekoliko stručnjaka zaključilo je u intervjuu za Vašington Post da je razaranje nastalo na fotografijama nakon napada u skladu sa onim što bi uradila samo jedna raketa Hellfire iz bespilotne letelice - sa naknadnom eksplozijom rezervoara za gorivo, a ne skrivenim eksplozivom.

Njujort Tajms je takođe razgovarao sa avganistanskim zdravstvenim zvaničnikom, koji je potvrdio da su tela dece, skoro potpuno izmrvljena i spaljena u napadu, uklonjena sa lica mesta.

Reporter koji je sledećeg dana posetio adresu video je krv kako prska po unutrašnjim zidovima i plafonima, i fotografije spaljenih ostataka dece koje mu je pokazala njegova porodica.

Ministarstvo odbrane SAD nastavlja da sprovodi sopstvenu istragu o napadu. Podsetimo, američka vojska već ima istoriju tragičnih grešaka u napadima bespilotnih letelica u Avganistanu i drugim zemljama. U najpoznatijem incidentu 2008. godine, dron je ubio 47 civila, uključujući 39 žena i dece, dok su putovali na venčanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: