Diplomatski skandal; nazivaju Srbiju agresorom

Željko Komšić i Šefik Džaferović, optužili su vlast u Srbiji da "zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2021.

17:06

Diplomatski skandal; nazivaju Srbiju agresorom
COVID-19 disease. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

To je usledilo kao reakcija nakon što je na ulasku u Srbiju uhapšen državljanin BiH Edin Vranja.

Komšić i Džaferović navode i da je "Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana".

U zajedničkom saopštenju Komšića i Džaferovića se tvrdi da hapšenje Vranja "predstavlja novi u nizu sračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine" od srpskih vlasti.

Cilj srpskih vlasti je, navode, "revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima".

"Činjenica da, s jedne strane, srpske vlasti štite pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano hapse pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon sa političkim motivima", navodi se u saopštenju, prenosi Fena.

Političku pozadinu ovakvih postupaka srpskih vlasti, kažu Komšić i Džaferović, "već ranije su razotkrili i sudovi u evropskim državama, koji su, postupajući na osnovu optužnica i poternica iz Srbije u slučajevima Ganić i Divjak, konstatovali da je reč o politički motivisanim optužnicama, te da oni ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji".

Smatraju da u slučaju hapšenja Vranja, ako postoji osnov sumnje, sve navode treba da ispitaju pravosudni organi Bosne i Hercegovine, koji u saradnji sa drugim državnim organima imaju obavezu da se uključe u ovaj slučaj i zatraže njegovo izručenje.

U suprotnom, ako Srbija odbije izručenje, Komšić i Džaferović kažu da će na taj način biti poslata "nedvosmislena poruka da je Srbija neprijateljska sredina za građane BiH, koja ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost, već da isključi želi da vrši progon branilaca BiH od agresije".

"Podsećamo da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo učesnice u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja da sprovodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH", stoji u saopštenju, prenosi Tanjug.

Linta: "Sramno i licemerno"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je sramno i licemerno saopštenje predsedavajućeg BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića povodom hapšenja nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije Edina Vranja zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv srpskih ratnih zarobljenika tokom rata u Goraždu.

U izjavi za medije Linta tvrdi da Komšić i Džaferović u saopštenju iznose "niz najbezočnih laži i izmišljotina da Srbija sračunato vrši progon pripadnika tzv. Armije BiH koji su branili BiH od agresije, da zloupotrebljava princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, da je reč o politički motivisanim optužnicama, da Bošnjaci koji su osumnjičeni za ratne zločine ne bi imali fer i pošteno suđenje u Srbiji, da Srbija nastavlja da sprovodi svoj ratni plan kroz progon građana BiH".

"Potpuno je jasno da Komšić i Džaferović ponavljanjem lažnog mita o srpskoj agresiji na BiH pokušavaju da zaštite brojne pripadnike muslimanskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga koji su naredili, počinili ili nisu sprečili masovne i brutalne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima", tvrdi Linta.

Kaže i da je veoma važno da se uporno i stalno ponavlja i argumentuje nesporna istina "da je glavni krivac za rat bila islamistička politika Alije Izetbegovića čiji je cilj bio stvaranje unitarne BiH pod dominacijom Muslimana i sa što manje Srba".

Takođe, dodaje Linta, veoma je važno da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu konačno počne da pokreće istrage i podiže optužnice protiv svih pripadnika muslimanskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga koji su odgovorni za ratne zločine nad Srbima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: